Kako da prepoznate koji vitamini i minerali nedostaju vašem organizmu? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako da prepoznate koji vitamini i minerali nedostaju vašem organizmu?

Potrebno je samo malo obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje da bismo znali šta je to čime ga uništavamo.

Potrebno je samo malo obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje da bismo znali šta je to čime ga uništavamo.

Vitamini i minerali su nešto bez čega je funkcionisanje organizma ugroženo i zbog toga treba pratiti specifične znake koji upućuju na to.

Simptomi nedostatka vitamina A su: suve oči, noćno slepilo, suvi skalp i dijareja. Šargarepa, bundeva, tuna i batat su namirnice koje, ukoliko se često konzumiraju, mogu da obezbede dovoljno tog vitamina.

Vitamin C se nalazi u citrusima: limunu, grejpfrutu, mandarinama, pomorandžama. Za zdrav organizam je potrebno uneti 85mg vitamina C dnevno. Simptomi koji ukazuju da ne unosite ovu preporučenu količinu jesu slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa.

Dugotrajni nedostatak vitamina D utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave, slične aknama, na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Treba izbegavati hranu koja sadrži zasićene mast i zameniti je ribom i bademima.

Ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo su znaci da nema dovoljno vitamina B. Ovo je vitamin koji mora svakodnevno da se unosi, jer su simptomi vidljivi odmah, a nalazi se u mahunarkama, crvenom mesu, jajima.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/marilyna

Ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju verovatno vam ne dostaju kalcijum, kalijum i magnezijum. Da biste ovaj problem rešili u ishranu treba uvesti banana, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput spanaća i kelja.

Nedostatak gvožđa, najvažnijeg minerala u organizmu, manifestuje se bledilomvrtoglavicama, stalnim osećajem hladnoće i otežanim disanjem. Gvožđe se nalazi u spanaću, orašastim plodovima, semenkama i ribama.

Ukoliko zaista želite da rešite problem sa nedostatkom bilo kog vitamina ili minerala, potrebno je da promenite prehrambene navike i da raznovrsna ishrana budeo svakodnevna, a ne samo onda kada se problem pojavi.

Ako je to nešto što ne možete da ostvarite, uvek možete uvesti dodatak ishrani u obliku tableta, naravno uz savetovanje sa lekarom ili farmaceutom.

Danas objavljeno

Ovo je najzdravija sorta jabuka

Vanja A

Moraš probati ove slane ukusne muffine idealne za prazničnu trpezu

Vanja A

Krofne sa brusnicama i cimetom

Vanja A

Ostavite komentar