5. Jula 2021.

Kako da prepoznate da ste preosjetljivi na hranu?

Big Portal

Pojačan umor

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa se lako otkrivaju testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako. Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok.

Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana, ako simptomi nestanu, najverovatnije, je reč o nepodnošenju hrane.

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije

Koliko su te alergije zaista učestale, nije poznato, jer se zbog testova koji su polovični, teže dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrij-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta, kažu stručnjaci. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Preporuka je da se izbace sve namirnice pripremljene sa jajima.

Takođe, ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja. Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje često lečene penicilinima i drugim lekovima.

Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljih životinja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare