Kako da prepoznate da ste preosjetljivi na hranu? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kako da prepoznate da ste preosjetljivi na hranu?

Preosetljivost na hranu se veoma teško dijagnostifikuje, mali broj lekara smatra da sve dolazi iz glave. Ali većina stručnjaka, ipak, tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, ali da je veoma teško uočiti ih.

Pojačan umor

Alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa se lako otkrivaju testiranjem, dok za preosetljivosti nije baš lako. Kada simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok.

Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana, ako simptomi nestanu, najverovatnije, je reč o nepodnošenju hrane.

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije

Koliko su te alergije zaista učestale, nije poznato, jer se zbog testova koji su polovični, teže dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrij-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta, kažu stručnjaci. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Preporuka je da se izbace sve namirnice pripremljene sa jajima.

Takođe, ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja. Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje često lečene penicilinima i drugim lekovima.

Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljih životinja.

Danas objavljeno

Konzumiranje kiselih krastavaca i njihove vode ima velike prednosti, ali samo ako…

V.R.

Recept napitka koji diže imunitet: Zlatno mlijeko

Vanja A

Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opšte zdravstvene slike

Vanja A

Ostavite komentar