5. Juna 2022.

Kako da nadoknadite manjak vitamina K

Big Portal

Postoje dvije glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput špinata i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crijevnom traktu i djeluje slično kao K1. Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji. Zgrušavanje je proces koji pomaže u sprečavanju prekomijernog krvarenja unutar i izvan tijela. Vašem tijelu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja. Ako vam nedostaje vitamin K, vaše tijelo nema dovoljno ovih proteina. Kako funkcioniše vitamin K?

Nagomilavanje kalcijuma u ​​arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja. Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Vjeruje se da vitamin K pomaže tako što sprečava taloženje kalcijuma u ​​vašim arterijama.

Pozitivno djeluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze

Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve češći je problem danas. Posebno se primjećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

Zdravlje zuba

Smatra se da vitamin K2 može da utiče na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulacionih proteina u zdravlju zuba je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju i aktivira ga vitamin K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimuliše rast nove kosti i novog dentina, što je kalcifikovano tkivo ispod gleđi vaših zuba, piše Healthline, a prenosi 

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare