Kako čuvanje tajni može da uništi, a kako da popravi zdravlje - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako čuvanje tajni može da uništi, a kako da popravi zdravlje

Čuvanje tajni, čak i skromnih, može imati negativan uticaj na zdravlje, pogotovo ako stalno razmišljate o informacijama koje posedujete, odnosno krijete od drugih.

Prema mišljenju američkog psihologa dr Mišela Slepiana, autora knjige ‘The Secret Life of Secrets’, prosečan čovek čuva 13 tajni.

“Devedeset sedam odsto ljudi uvek ima barem jednu tajnu, a prosečna osoba u svakom trenutku ima 13 tajni”, kaže on.

Slepian napominje da čuvanje tajni može nekad i loše da utiče na organizam, dok vrlo specifičan skup tajni zapravo može da produži život.

Kako tajne loše utiču na vaše zdravlje?

“Tajna je loša za vaše zdravlje onda kada se nađete da razmišljate o njoj, kada se nađete zaglavljeni u njoj, a niste sigurni šta bi trebalo da uradite povodom tog pitanja”, kaže Slepian.

Drugim rečima, ako konstantno razmišljate o jednoj informaciji onda to nije zdravo. Studija iz 2019. godine pokazuje da čuvanje tajni može povećati osećaj iscrpljenosti, a onda osoba tokom dana ne može normalno da funkcioniše.

Takođe napominje da zadržavanje određenih tajni, koje bi trebalo verbalno da se ispolje, neće rešiti probleme koje bi trebalo da se reše.

“Ako ih samo potiskujete i bojite se da otvorite temu, to će loše uticati na važe mentalno zdravlje”, objašnjava doktor.

Kako tajne mogu da pomognu vašem zdravlju?

Prema Slepianu, ‘dobre’ tajne uključuju uzbudljivo otkrivanje – primera radi, planiranje bračne ponude ili najavljivanje uzbudljivog poglavlja života porodici i prijateljima. Informacija će se u nekom trenutku otkriti, ali vi to kontrolišete – zbog toga ove tajne pružaju dobar osećaj.

“Budući da imamo postavljen jasan datum isteka i stvaran plan otkrivanja, osećamo kontrolu nad informacijama. I ovo je stvarno zdrav osećaj”, ističe Slepian.

Danas objavljeno

Ašton Kučer progovorio o rijetkoj dijagnozi koju je dobio: Sretan sam što sam danas živ

Vanja A

Ta godina je bila zlatno doba hard roka i hevi metala: Čak pet poznatih albuma je izašlo u samo 44 dana

Vanja A

Bivši muž protiv Britni Spirs: Djeca ne žele da je vide, podržavam njenog oca

Vanja A

Ostavite komentar