29. Septembra 2022.

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

Big Portal

Gas u Baltičkom moru curi na četiri mesta iz gasovoda Severni tok 1 i 2. NATO saopštava da su oštećenja na gasovodu u baltičkim međunarodnim vodama rezultat sabotaže.

Pripremila Ružica Vranjković
Zapadna vojna alijansa podržava istragu i upozorava da će na svaki namerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika odgovoriti “odlučno i ujedinjeno”.

Rusija odgovornost prebacuje na Vašington. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da se curenje dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske.

“To su zemlje okrenute ka NATO-u i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD. Izbacivanje Severnog toka iz pogona, ako sumiramo ono što su američki zvaničnici govorili proteklih godina, omogućiće SAD da povećaju isporuku svog tečnog gasa EU”, navodi Zaharova.

Prve stručne energetske analize takođe ukazuju na sabotažu, ali odbacuju ocene Moskve.

Evropski stručnjak za gas i profesor univerziteta Tijeri Bros kaže da “ne može biti da je samo jedna podmornica pogodila jednu liniju i napravila grešku”, te pita zašto bi onda uradila potpuno isto na drugoj liniji, udaljenoj 70 kilometara.

“Mislim da je ovde reč o sabotaži. Zašto bi bilo koja evropska država ovo uradila? Možda ćemo otkriti ko je to uradio. I sumnjam da bi to mogle biti SAD. Mislim da je najlogičnije da sve ukazuje na Rusiju”, smatra Bros.

Šta kažu vojni stručnjaci
Vojni stručnjaci ne isključuju korišćenje podvodnih dronova, koji mogu da eksplodiraju pored cevi.

“Dron je pričvršćen za ojačani deo izvan trupa podmornice i u tom slučaju se može otključati pomoću jednostavnog sistema. Odatle može da se kreće i odlaže eksploziv na metu”, objašnjava bivši direktor vojne obaveštajne službe Francuske Kristof Gomart.

Iako je curenje gasa udaljeno od naseljenih ostrvskih delova građani baltičkih zemalja su zabrinuti zbog mogućeg zagađenja.

“Stalno merimo gas koji curi da vidimo da li nešto dolazi ovde. Neki građani su uplašeni”, navodi direktorka za hitne slučajeve u Bornholmu Luise Ling Bojsen.

Gradonačelnik Bornholma kaže da nema panike, ali da predstavlja brigu. “O tome se priča, ali na isti način na koji govorimo o poskupljenju struje. To je briga. Naravno da je ozbiljno”, ukazuje Tros.

O eksplozijama na Severnom toku 1 i 2 raspravljaće i Savet bezbednosti UN. Operator gasovoda Severni tok 1 saopštio je da će gas verovatno prestati da curi 3. oktobra i da je teško prognozirati kada će gasovod moći da radi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare