Kako će raditi dječije igraonice nakon korone? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako će raditi dječije igraonice nakon korone?

Dječijim igraonicama u Srpskoj još nije dozvoljen rad, ali kada i one dođu na red za ublažavanje mjera i otvaranje, moraće da primjenjuju vrlo striktna pravila i mjere za zaštitu od virusa korona.

Prije svega, kod ulaska djece u igraonice mjeriće im se temperatura, a neće smjeti da se stvara gužva i djeca će ulaziti u unaprijed dogovorenim intervalima.

Roditeljima i drugim osobama koje dovode mališane biće zabranjen ulaz u prostorije igraonice, moraće da nose maske, ali unučiće neće smjeti da dovode bake i deke starije od 65 godina.

– Pri svakoj sumnji na postojanje infektivne bolesti ili ako je povećana temperatura dijete ne primati u igraonicu – navodi se, između ostalog, u preporukama za rad igraonica koje je pripremio Institut za javno zdravstvo RS.

Preporučuje se da kod kuće ostanu i djeca sa hroničnim bolestima, kao i djeca čiji roditelji imaju takva oboljenja.

Iz Instituta ističu da boravak djece treba organizovati tako da se međusobni kontakt maksimalno izbjegne, odnosno treba organizovati igru u manjim grupama, uz što je moguće veći razmak između djece. Broj djece u igraonici trebaće da bude takav da jedno dijete bude na 10 metara kvadratnih.

– Fizički razmak neophodno je podsticati, ali je za očekivati da će često to biti teško izvodivo, u zavisnosti od dobi i zrelosti djeteta – navode iz Instituta.

Preporučuju i da se djeca ne zadržavaju dugo u igraonicama, ako su u zatvorenom prostoru.

Uz sve to se, naravno, preporučuju pojačane higijenske mjere u cijelom objektu, dok zaposleni obavezno moraju da nose maske.

Djeca starija od dvije godine mogu da nose maske, ali moraju biti pod strogim nadzorom.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

KREVET ILI OTKAZ Na meti seksualnih napasnika i novinarke

D

Dodik odbio formiranje migrantskih kampova u RS

D

Jelena Kurtinović smijenjena sa čela Centra za predškolsko vaspitanje

D

Ostavite komentar