Kako će izgledati putovanje avionom nakon pandemije? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kako će izgledati putovanje avionom nakon pandemije?

Vazdušni saobraćaj snažno je pogođen krizom Covid-19. Većina globalne flote je parkirana ili je prinuđena da smanji sopstvene kapacitete i do 90 odsto. Nakon što se ukinu mjere uvedene zbog pandemije, stručnjaci predviđaju drugačiju sliku putovanja avionom.

Da bi se osigurala budućnost vazdušnog saobraćaja, nakon krize Covid 19, avio-kompanije biće prinuđene da planirane letove usklade sa mjerama zaštite. Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio – saobraćaju smatra da će te mjere dodatno zakomplikovati ustaljeni red letenja.

“Za sada se ne govori o uvođenju plastične pregrade jer to zahteva određenu rekonfiguraciju putničke kabine I to će sve biti jako skupo. Za sada se radi na tome, da srednja sjedišta ostanu prazna I da u toku leta sve vreme putnicima budu dostupna dezinfekciona sredstva. Takođe, razgovara se o tom nekom zdravstvenom pasošu ali to je odluka koja ne može tako brzo da se donese, jer poznato je da EU jako polaže na Zakon o zaštiti podataka I o privatnosti, “ rekao je Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio – saobraćaju.

Simić je dodao da pretpostavlja da će putnici biti podvrgnuti testovima, poput provjere temperature, pominje se čak I da će biti potrebni I neki sertifikati za letenje.

Simić tvrdi da avio – saobraćaju predstoji haotičan period, u kojem će biti smanjena komocija putnika, dok će kabinska posada, uz obaveznu upotrebu zaštitnih maski I rukavica, biti distancirana od putnika, što opet podrazumijeva izostajanje posluživanja hrane, osim flaširane vode, tokom trajanja leta.

“Avio kompanije spremaju sad I restrikcije ručnog prtljaga, praktično će samo manje ženske I muške tašne dozvoliti da se unesu u avion. Definitivno će biti produženo vrijeme ostajanja aviona na zemlji, jer će se raditi dezinfekcija putničke kabine, dok su neke posade pripremile mjere zaštitna odjela za svoje članove posade”, istakao je Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio – saobraćaju.

Nova pravila u avio saobraćaju dirigovaće I nove cijene avionskih karata. Iako pojedini eksperti smatraju da će avio kompanije biti prinuđene da spuste cijenu svojih usluga, da bi zadržali promet putnika, Simić ne dijeli takvo mišljenje.

“Očekuje se veći skok cijena karata, jer će biti smanjeni kapaciteti, a čim se smanje kapaciteti, stvara se prostor za povećanje tarifne politike. A pojavljuje se opasnost da će neke kraće rute, dužine do 300 nautičkih milja, potpuno da se ugase”, objašnjava Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio – saobraćaju.

Iako virus korona nanosi štetu širom svijeta, makar jedan sektor je u usponu – operateri privatnih avionskih letova. Potražnja za privatnim avionima je skočila poslednjih nedelja, kako bi se putnici zaštitili od moguće zaraze ali I da izbjegnu presjedanja u različitim gradovima.

BN TV

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

1 Komentar

Sasa 2 Maja, 2020 at 10:47 am

Nikako, blago onome ko ima novca i može da iznajmi avion preko Royal Charter Service i da uživa dok putuje.

Odgovori

Ostavite komentar