27. Jula 2022.

Kako će izgledati električni nasljednik Minija Countryman

Big Portal

Mini je i zvanično zakoračio u novu eru predstavljanjem novog koncepta automobila Aceman, odnosno studije koja najavljuje premijum krosover na struju, ali i novu generaciju električnih Mini modela.

Reč je o vozilima koja će imati isključivo električni pogon, uz naprednu digitalizaciju sa ciljem pružanja jedinstvenog zadovoljstva u vožnji, kažu u toj kompaniji.

Novi dizajnerski izraz Mini opisuje kao “harizmatičnu jednostavnost” u okviru koje novi model zadržava ključne tradicionalne karakteristike kombinovane sa inovativnim dizajnerskim izrazom.

Prvu priliku da se upozna sa novim Mini konceptom javnost će imati za vreme sajma kompjuterskih i video igara “Gamescom” krajem avgusta u Kelnu.

Novi Mini modeli koje najavljuje Concept Aceman u sebi integrišu karakteristike dva najuspešnija modela brenda – Mini Cooper i Mini Countryman, kako bi se stvorila moderna interpretacija krosovera.

Mladalački i živahni karakter Concepta Aceman naglašen je ekspresivnom završnom obradom karoserije i stilski usklađenom kontrastnom bojom za krov, dok njegove dimenzije iznose 4,05 metara (dužina), 1,99 metara (širina) i 1,59 metara (visina).

Revidiran dizajn u potpunosti izostavlja hromirane detalje koji su bili karakteristični za prethodne Mini modele.

Široki okviri na donjoj ivici karoserije, snažno oblikovani lukovi 20-inčnih točkova, upečatljiv krovni nosač i prednji i zadnji paneli dizajnirani kao zaštita od podvozja naglašavaju svestrane karakteristike krosovera koji nudi zabavu u gradskoj vožnji, objašnjavaju u Miniju.

Prednja maska vozila, koja je potpuno zatvorena, dobila je novu interpretaciju, a tradicionalno šestougaoni obris preoblikovan je u osmougaonu konturu.

Matriks LED jedinice su integrisane u njenom gornjem delu kako bi stvorile svetlosne efekte za dobrodošlicu svojim putnicima.

Na konceptom vozilu je postavljen i krovni nosač koji je u metalik boji širokog spektra: plava, tirkizna, zelena i ljubičasta, a stakleni krov na sebi ima konture Union Jack zastave.

Mini Concept Aceman farovi takođe imaju sopstvene konture, koje se razlikuju od klasičnog okruglog oblika.

Kokpit konceptnog automobila sveden je na najosnovnije stvari, baš kao što je dizajner klasičnog Minija, Alek Isignosis, to imao na umu 1959. godine.

Enterijerom dominira jednostavni dizajn sa jasnim konturama i pažljivo izvedenim detaljima, kombinujući inovativnu tehnologiju sa reinterpretiranim Mini dizajnerskim karakteristikama.

Enterijer je unapređen inovativnim, visokokvalitetnim, održivim materijalima: površine sedišta izrađene su od pletenog recikliranog tekstila sa kontrastnim bojama koje se kombinuju sa besprekornim digitalnim kontrolama sa novim OLED ekranom kao centralnim interfejsom, dok su hromirani elementi potpuno izostavljeni.

Volan, sedišta, paneli vrata i sve druge unutrašnje površine nisu izrađene od prirodne kože, već od obnovljivih materija. Volan je presvučen tamnozelenim somot velurom i pruža prijatan osećaj pod rukom.

Parkirna kočnica i selektor pogona su dobili nove pozicije na centralnoj konzoli, što je dodatno oslobodilo prostor u kabini.

Konzola, koja je u centralnom delu, zalazi duboko u enterijer i predstavlja savršenu postavku za centralni interfejs, koji je u obliku okruglog OLED ekrana i kombinuje sve funkcije instrument table i centralnog informacionog displeja.

Korisnički interfejs takođe ima potpuno novi grafički displej, moderan izgled i atraktivno dizajnirane vidžete.

Sistem displeja i kontrole u produkcijskom vozilu biće zasnovan je na najnovijoj generaciji Mini operativnog sistema, koji je po prvi put izgrađen na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare