16. Maja 2020.

Kako će izgledati borba za glasove u doba korone?

Big Portal

Šator, mediji ili internet? Niko još sa sigurnošću ne može da kaže da li će korona predizbornu kampanju preseliti na ekerane televizora i računara ili će vlast zbog izbora ukinuti sve mjere i ponovo se vratiti direktnom kontaktu sa birčima.

Onom klasičnom – šatorskom. Mnogi su mišljenja da će vlast sve prilagoditi predizbornoj kampanji, pa samim tim i ublažavanje ili potpuno ukidanje rigoroznih mjera.

”Mislim da će mjere postepeno jenjavati, doći će do ukidanja maski i rukavica, u cilju da se odradi predizborna kampnja i da bi izbori ličili na ono na šta su ličili prethodnih izbornih procesa” – kaže politikolog Darko Kuzmanović.

Stefan Ličina završava posdiplomske studije – smjer izbori i izborne kampanje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Kaže da će izbori biti održati bez odgađana. Ukoliko virus i dalje bude pristuan, vjeruje da bi ove godine kampanja mogla biti terenska. Sakupljanje glasova od vrata do vrata.

”Mi smo već navikli da izbori počnu godinu dana prije kampanje. Već vidimo da pojedine političke partije daju pakete da stranačkim obilježijima. Sve to dolazi iz Srbije. Kod nji su izbori 21 juna. To će biti idealan obrazac nama ovdje kako da održimo izbore i kako da sprovedemo kampanju”- kaže politikolog Stefan Ličina.

Struka upozorava da virus neće nestati i da se moramo naviknuti na, kako kažu, ”novo normalno”. A novo normalno su maske, distanca i trenutna zabrana okupljanja za više od 50 osoba. A pod šatorima u prethodnim kampanjama bilo je i nekoliko 100 pristalica kako vlasti, tako i opozicije.

”Mislim da će se kampanija preseliti na društvene mreže, biće mnogo agresivnija, putem medija, televizija, pisanih medija”- mišljenja je politikolog Velizar Antić.

Oni koji prate politička dešavanja kažu da promocija bez direktnog kontakta sa biračima nisu siguran način u borbi za pobjedu.

”Nisam siguran da se izborni rezultat može dobiti putem društvenih mreža. Putem medija svakako, jer su dostupniji,tako da nevjerujem da će društvene mreže odlučiti na izborima, ali da će postati arena u kojoj će bii krvi, znoja i pljuvački u tzo nema sumnje”- kaže novinar Goran Dakić.

I dok se o načinu kampanje u doba korone još nagađa, ono što se sigurno već sada beznagađanja zna jeste da će korona biti top tema bilo pod šatorima ili izvan njih.

”Vladajući će nastojati da profitiraju, mjere koje su preduzeli prikazaće kao dobre rezultate. S druge strane opozicione partije će taj prostor iskoristiti za kritiku preduzetih mjera u vrijeme pandemije”- kaže politički analitičar Tanja Topić.

U Hrvatskoj se već vodi onlajn kampanja. U Južnoj Koreji mjeri se temperatura na izbornim mjestima. Neki vid izbora odgođen je već u 40-ak zemalja, među kojima su Italija, SAD, Engleska. Političari u BIH za sada ne razmišljaju o odgađanju izbora, uprkos pandemiji čiji je tok sve neizvjesniji.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare