10. Novembra 2020.

Kako će izbor Bajdena uticati na dijalog Beograda i Prištine; “Ne smijemo da insistiramo na brzini”

Big Portal

Pozdavljajući izbor demokrate Džoa Bajdena, Antonijević je izrazio i očekivanje da će on vratiti multilateralni pristup u rešavanje kosovskog pitanja.

“To je prilika da se revitalizuju transatlantske veze i da SAD, zajedno sa EU, usmeravaju dijalog Beograda i Prištine. Sadašnji nemušti dijalog odraz je naružene komunikacije između SAD i EU i Trampovog odnosa prema NATO”, rekao je Antonijević.

On smatra i da dijalog dodatno opterećuje izostanak političkog i društvenog konsenzusa i u Beogradu, i u Prištini o pravcima za rešavanje kosovskog pitanja.

“Ne smemo da insistiramo na brzini već da koristimo povoljne trenutke za nove proboje i održiv napredak. Nije primenjen dogovor o Zajednici srpskih opština na prime i takva saplitanja u toku pregovaračkog procesa uvek vraćaju ceo proces unazad”, ukazao je Antonijević.

On je istakao da je primena dogovora o ZSO nužni, prvi korak.

“Očekujemo sveobuhvatni dogovor, ali to zavisi, koliko od političkih promena u Vašingtonu i Briselu, toliko i od političkih previranja u Srbiji i na Kosovu. Optimista sam, ali mislim da je poverenje ključna reč. Sada ga nema, potrebno ga je stvoriti i negovati i na međunarodnom, i na lokalnom nivou”, zaključio je Antonijević.

Politički analitičar Veton Suroi, koji se u razgovor uključio iz Prištine, ocenio je da je predsednik Tramp propustio priliku da u Vašingtonu pokrene fundamentalna pitanja, pa je umesto toga potpisan sporazum koji se odnosi na unapređenje ekonomske saradnje.

Suroi smatra i da je predsednik Tramp izjavom da je uspeo da reši konflikt i prekine 200-godišnje uzajamno ubijanje Srba i Albanaca, “demonstrirao nepoštovanje prema svemu što je do danas učinila američka politika na Balkanu”.

“Nije nikakav uspeh postignut ako birokrate s obe strane čestitaju sami sebi samo zato što više nema rata. Napetost, nedostatak transparentnosti, to imamo na obe strane. Mislim da ćemo se sada vratiti fundamentalnim pitanjima. Ali u narednih šest meseci neće biti mnogo novih koraka zbog tranzicije vlasti u SAD”, zaključio je Suroi.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare