Kako će Beograđanin na čelu bečke Opere vratiti ljude muzici? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kako će Beograđanin na čelu bečke Opere vratiti ljude muzici?

Novi direktor bečke Opere, koji od 1. jula preuzima dužnost, Bogdan Roščić istakao je sinoć, povodom prezentacije planova prve sezone pod njegovim rukovodstvom, da je “bečka državna Opera tu da bi bila izvanredna”.

Roščić, rođeni Beograđanin, naglasio je da se radi o vrhunskim izvedbama i doživljajima koji je moguće realizovati samo u toj Operi.

Prezentacija planova bila je planirana pre izbijanja pandemije korona virusa, da se održi pred publikom u zdanju Opere, ali je zbog pošasti koja je promenila svakodnevnicu u protekla dva meseca, to obavljeno preko trećeg programa javnog servisa ORF specijalizovanog za kulturne sadržaje.

Predstavljanje programa bilo je protkano izjavama i nastupima velikih operskih zvezda, na koje računa Roščić, kao i budućim saradnicima.

Centralni partner u ostvarenju njegovih planova biće Filip Žordan, budući muzički direktor Opere.

Roščić je, s tim u vezi, naglasio da muzički deo ima veliku ulogu u osiguranju kvaliteta Opere, te najavio da će Švajcarac Žordan pola sezone provoditi u Beču.

“Naravno da razgovaramo o svemu, ali poslednja reč je, naravno, kod direktora”, rekao je Žordan o podeli posla uključivši se iz Pariza.

Ključni prioritet će mu, kako je dodao, biti, između ostalog, negovanje dela Mocarta, pošto taj kompozitor predstavlja deo DNK bečke Opere.

“Želimo time izgraditi i novi Mocart ansambl, kojim ćemo moći da se razvijamo narednih godina”, objasnio je on.

Takođe je Roščić najavio i osnivanje studija Opere za mlade pevače, njih 12, koji će biti izabrani od 1.000 koji su konkurisali.

U razgovoru o planovima bilo je govora i o bečkom “Opernbalu”, koji će, kako je kazao Roščić, po prvi put posetiti iduće godine.

“Kao neko ko ne pleše, život priprema takve lepe premijere”, šaljivo je kazao Roščić.

Istakao je da u potpunosti podržava “Opernbal“, i da ga smatra “produkcijom” bečke Opere. “Kao takav mora uvek biti prvoklasan”, poručio je Roščić.

On je prethodno, u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung“ najavio da neće više biti funkcije “Opernbal ledi”, kao i da se završava era Riharda Lugnera, jer bal želi da organizuje sama Opera.

Takođe je najavio da će bečka Opera ubuduće “strimovati“ svoje produkcije u Austriji ljubiteljima opere širom sveta.

Na mesto direktora bečke Opere Roščić će zameniti Dominika Majera koji odlazi u milansku Skalu.

Roščić je pre četiri godine imenovan za budućeg direktora bečke Opere, i tadašnji ministra kulture Tomas Drozda rekao je da želi da Operu da pozicionira od 2020. kao novu vodeću instituciju austrijske kulture.

Roščić je, tada, kazao da je ovo najvažnija odluka u njegovom životu, ali da je jedna od najlakših, jer ga je privukao veliki prostor za delovanje koji postoji.

On je, na konferenciji za štampu, istakao da nije usledila decenijama najavljivana “smrt” opere, ali da je ovaj žanr izgubio na značaju, tako da želi da povrati publiku.

Bogdan Roščić rođen je u Beogradu, a njegovi roditelji su se doselili u Austriju 1974. godine. Najpre je živeo u Lincu, gde je završio školu, a potom je studirao filozofiju i muziku na bečkom Univerzitetu.

Poslovnu karijeru on je započeo kao novinar, radeći posle studija u kulturnoj rubrici više dnevnika, a u bečkom “Kuriru” bio je i šef redakcije za medije, medijsku politiku i pop.

Dve godine kasnije on je prešao na državnu radio stanicu Oe3, gde je 1996. postao i šef stanice.

Za njegovo vreme Oe3 je izgradio imidz vodeće stanice, a Roščić je stavio fokus na pop muziku i zabavni format.

Nakon toga, on je prešao u “Juniverzal mjuzik”, pa se i preselio u Hamburg 2003, kako bi vodio “Dojče gramofon”, a 2006. ga je poslovni put odveo u London u izdavačku kuću “Deka”, da bi tri godine kasnije postao šef za klasičnu muziku u “Soniju” u Njujorku.

Danas objavljeno

Manekenka egzotičnog izgleda u bijelom providnom kostimu

Zeljka

Njen stan ima samo 8 kvadrata i čitav život je spakovala u njega

Zeljka

Poslije poplavljene vila na jezeru Komo Amal i Džordž Kluni saopštili: Opet čekaju BLIZANCE!

Zeljka

Ostavite komentar