Kakav se sve škart iz inostranstva uvozi u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kakav se sve škart iz inostranstva uvozi u BiH

Zbog mikrobiološke ili hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, nepotpunog ili neadekvatnog deklarisanja, lane je za 32 pošiljke hrane zabranjen uvoz u RS i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču.

Propusti su utvrđeni kod različitih roba kao što su konditorski proizvodi poreklom iz Srbije i Turske, dijetetski proizvodi iz Slovačke, orašasti plodovi poreklom iz Irana, Mađarske i Španije, prerađevine od povrća porijeklom iz Portugalije i Poljske.

Republička inspekcija za hranu je u 2018. u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza izvršila 37.467 kontrola pošiljki hrane, od kojih je za laboratorijsku proveru zdravstvene ispravnosti uzeto 2.375 uzorka hrane.
U posmatranom periodu, prilikom uvoza je obavljeno i 10.759 kontrola pošiljki hrane za životinje, od čega su za laboratorijsku provjeru zdravstene ispravnosti i kvaliteta uzeta 302 uzoraka.

– Nakon izvršenih analiza u svega dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, te su obe pošiljke vraćene dobavljaču. Po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet RS uplaćena je naknada u iznosu od 2,4 miliona KM – saopštili su iz Inspektorata RS.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U RS šest novooboljelih od virusa korona, dva smrtna slučaja

M.

EU opet: Ne otvaramo

M.

Ruski vojnici preplavili Japansko more

M.

1 Komentar

Miroslav 24 Marta, 2019 at 2:08 pm

Ima li informacija o čemu je konkretno riječ? Kao da novinar i inspekcija namjerno štiti podatke koji su u interesu javnog zdravlja građana?!

Odgovori

Ostavite komentar