Kakav scenario čeka Srbiju? Već preko 400 novih slučajeva... - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kakav scenario čeka Srbiju? Već preko 400 novih slučajeva…

Ana Brnabić je objavila najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji, i navela da je danas do 20 časova zabeleženo preko 400 slučajeva koronavirusa.

Zvanični podaci, za poslednja 24 časa, biće objavljeni u serdu u 15 časova, a prema navodima dr Predraga Kona koronavirus u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi.

Za utorak su podaci bili mnogo veći nego proteklih dana. Prema zvaničnim podacima do 15 časova u utorak, preminule su dve osobe, dok je zaraženo još 326 osoba.

Današnji broj novozaraženih najveći je još od 1. avgusta kada je broj zaraženih bio 330, a gotovo polovina, odnosno 155 novozaraženih, sada je iz Beograda.

U utorak ujutru, dr Kon je naveo da samo od našeg ponašanja zavisi koliko ćemo virus usporiti. Prema njegovim navodima, treći talas može da traje 12 do 16 nedelja sa usporavanjem.

“Što ga više usporimo to će manje ljudi imati tragičan ishod“, rekao je Kon.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović je rekao da se epidemija polako širi svuda u Srbiji.

“Zamislimo jednu situaciju da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koji poznajete ili zaraženi ili na intenzivnoj nezi”, rekao je Sazdanović.

Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju, jer ona može da se desi za 15-20 dana.

Epidemiolog Branislav Tidorović, ipak, navodi da taj broj nije naglo porastao.

“Što mislite da je to naglo kad smo pre toga imali 260. Ništa se ne dešava neočekivano. Imaćemo povećanje, imaćemo padove, pa ćemo opet imati povećanja”, kaže sagovornik Nova.rs.

On je istakao da da ponedeljak nikada ne pokaže pravu situaciju.

Podsetimo, sitacija sa koronavirusom u okolnim zemljama postaje sve opasnija. U Crnoj Gori je prema poslednjim podacima umrlo još 7 osoba, dok je 132 novozaraženih. U Albaniji je sitacija takođe ozbiljna. Nakon što je objavljeno da je zaražena 301 nova osoba, oglasio se albanski premijer Edi Rama, koji je izjavio je da on preduzima sve mere kako bi se izbeglo drugo zatvaranje zemlje zbog virusa kovid 19.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, Štab za vanredne situacije doneo je meru obaveznog nošenja maski i na otvorenom. U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 890 novih slučajeva koronavirusa. Za isti period u Zagrebu je prijavljeno 293 novih slučajeva zaraze.

Situacija je alarmantna i kada je reč o obolevanjima među zdravstvenim radnicima. Naime, u Hrvatskoj je trenutno 1.620 zdravstvenih radnika obolelo od koronavirusa, od kojih je 427 aktivnih i više od 1.000 u samoizolaciji, izjavio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Danas objavljeno

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Na svadbi sijevale pesnice: U tuči rodbine mladiću zabijen nož u oko, napadač pobjegao

M.

Objavljena snimak potresa kod Petrinje, čula se jeziva tutnjava

M.

Ostavite komentar