19. Februara 2020.

Kakao i crna čokolada poboljšavaju cirkulaciju u nogama

Big Portal

Osobe koje su šest meseci svaki dan pile barem tri šoljice vruće čokolade, mogle su da hodaju više nego ostali.

Istraživanje je sprovedeno na osobama starijima od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, zbog koje se javljaju grčevi u nogama za vreme hodanja, a istovremeno se istraživao uticaj kakaa na zdravlje i organizam.

“Kakao i tamna čokolada u sebi sadrže epikatehin koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama da više vežbaju”, smatra Dr Naomi Hamburg, predsednica Saveta za periferne vaskularne bolesti Američkog udruženja za srce.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju bile su podeljene u dve grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaa.

Njihovo kretanje merilo se pre početka istraživanja i nakon šest meseci. Takođe im se merio protok krvi u nogama pomoću MR-a. Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao, mogle su da hodaju 42,6 metara više nego ranije, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, kao i u poboljšanju stanja i zdravlja mišića. Ova studija je istovremeno pokazala da kakao, kao pristupačna i jeftina namirnica, može da pomogne u lečenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare