Kakao i crna čokolada poboljšavaju cirkulaciju u nogama - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kakao i crna čokolada poboljšavaju cirkulaciju u nogama

Konzumiranje jedne šoljice vruće čokolade na dan pomaže starijim osobama da ostanu zdrave i vitalne jer kakao u čokoladi stimuliše cirkulaciju u nogama, ukazuje studija rađena na ljudima sa uobičajenom bolešću perifernih arterija.

Osobe koje su šest meseci svaki dan pile barem tri šoljice vruće čokolade, mogle su da hodaju više nego ostali.

Istraživanje je sprovedeno na osobama starijima od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, zbog koje se javljaju grčevi u nogama za vreme hodanja, a istovremeno se istraživao uticaj kakaa na zdravlje i organizam.

“Kakao i tamna čokolada u sebi sadrže epikatehin koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama da više vežbaju”, smatra Dr Naomi Hamburg, predsednica Saveta za periferne vaskularne bolesti Američkog udruženja za srce.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju bile su podeljene u dve grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaa.

Njihovo kretanje merilo se pre početka istraživanja i nakon šest meseci. Takođe im se merio protok krvi u nogama pomoću MR-a. Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao, mogle su da hodaju 42,6 metara više nego ranije, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, kao i u poboljšanju stanja i zdravlja mišića. Ova studija je istovremeno pokazala da kakao, kao pristupačna i jeftina namirnica, može da pomogne u lečenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

Danas objavljeno

Ove namirnice izbacite poslije četrdesete

Vanja A

Pileći rolat

Vanja A

Novi hit u svijetu: Mlijeko od krompira, a evo kako ga možete napraviti kod kuće

Vanja A

Ostavite komentar