Kafa uvijek poslije, a ne prije doručka - zašto? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kafa uvijek poslije, a ne prije doručka – zašto?

Mnogi ljudi dan započinju dan kafom, ali greška koju većina ljudi pravi je to što kafu nikako ne treba piti na prazan stomak.

Istraživači sa Univerziteta u Bathu otkrili su da bi ispijanje kafe pre doručka moglo da naruši vašu kontrolu nivoa šećera u krvi. Profesor Džejms Bets, kaže da će se većina ljudi probuditi ujutru i prvo popiti kafu.

“Kontrola šećera u krvi je oslabljena ukoliko je prva stvar sa kojom naš organizam dođe u kontakt – kafa”

U studiju su istraživači uključili 29 zdravih muškaraca i žena da prođu tri različita eksperimenta. U jednom eksperimentu učesnici su imali normalan noćni san i traženo je da konzumiraju slatko piće kada se probude. U drugom, učesnici su iskusili poremećen noćni san i popili isto šećerno piće kada su se probudili. Konačno, u trećem eksperimentu učesnici su imali poremećen noćni san, ali su dobili jaku crnu kafu 30 minuta pre konzumiranja slatkog pića.

U svakom testu, uzorci krvi uzimani su učesnicima nakon šećernog pića. Rezultati su otkrili da jedna noć poremećenog sna nije pogoršala reakcije glukoze u krvi učesnika tokom doručka, u poređenju sa normalnim noćnim snom.

Međutim, utvrđeno je da jaka crna kafa konzumirana pre doručka značajno povećava glukozu u krvi za oko 50%. Hari Smit, koji je vodio studiju, dodao je:

“Pojedinci bi trebalo da pokušaju da uravnoteže potencijalne stimulativne blagodati kofeinske kafe ujutro sa potencijalom za viši nivo glukoze u krvi i možda je bolje kafu konzumirati posle doručka, umesto pre.”

“Mnogo više moramo da naučimo o efektima sna na naš metabolizam, kao što je poremećaj spavanja neophodan da bi narušio naš metabolizam i stvorio dugoročne komplikacije.

Danas objavljeno

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Praznični kolačići sa brusnicom i čokoladom gotovi za 20 minuta

Vanja A

Rol viršle

V.R.

Ostavite komentar