Kafa utiče na hormone i menstruaciju; "Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kafa utiče na hormone i menstruaciju; “Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto”

Šoljom crne kafe započinjemo jutro i radnu nedelju, a mnogi nutricionisti vode polemiku oko toga da li je to najzdravija opcija ili ne.

Poslednje istraživanje koje je bilo usko povezano sa gore navedenom temom pokazalo je da kafa, itekako, može uticati na ženske hormone, pa i na menstrualni ciklus.

Nutricionistkinja i endokrinološkinja Holi Dun ističe da kafa nema direktan uticaj na određene hormone, tipa estrogen, ali ima važnu ulogu u odgovoru našeg tela na stresne situacije. Upravo su hormoni stresa važni u oslobađanju glukoze u krvotok i pritom pomažu kod ubrzanja otkucaja srca te cirkulacije krvi. Shodno tome, bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima veliki uticaj na estrogen i progesteron.

“Iako još uvek nije dokazano, stručnjaci sumnjaju da žene koje pretjruju s unosom kafe, odnosno, kofeina, imaju povećane tegobe tokom PMS-a nego žene koje ne konzumiraju kafu u tolikoj meri”, tvrdi nutricionistkinja. Prema njenom mišljenju, potrebno je još naučnih studija kako bi se ovo istraživanje u potpunosti potvrdilo.

Kada je reč o izostanku menstruacije, neredovnoj menstruaciji i dugim ciklusima, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da unos kafe utiče na menstruaciju. Međutim, istraživanje sprovedeno u Evropi pokazalo je da su žene koje piju mnogo kafe imale čak 11 odsto veći rizik od neplodnosti.

Danas objavljeno

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Hrskava tortilja pizza sa brokulom i sirom

Vanja A

Ostavite komentar