1. Marta 2021.

Kafa na prazan želudac? “Mozak vam radi, razbudili ste se, ali…”

Big Portal

“Mozak vam radi, razbudili ste se, ali je dobro da dodamo ono što će telo sagorevati. Potreban vam je kvalitetan obrok posle jutarnje kafe”, objasnio je dr Perišić u “Jutru” na Prva TV.

On je, govoreći o tome da je u nekim krajevima Srbije običaj da se pre doručka i uz kafu, popije i čašica rakije.

“Ako ste popili kafu pa uzmete rakijicu, proširiće se krvni sudovi i krv će poći u želudac, pojačaćete potencijalno varenje. A med na prazan stomak, mala količina, to je energija za želudac. On troši mnogo energije da bi poboljšao varenje, moj deda je uzimao kašičicu rakije i kašičicu meda”, istakao je.

Govorio je o tome šta bi trebalo ujutru da se doručkuje, te naveo primer da ako se jede pšita sa sirom, da treba i voditi računa i kako se sedi tokom obroka.

“Pita sa sirom je zdrava, imamo sir, odličan protein, cink, selen, vitamin E, sve je tu! Ako nema mnogo ulja, nema ni previše kalorija, vi ste sat i 15 minuta mirni. Ako smo savijeni dok sedimo, tu se ‘nabije’ pet metara creva, stomak je košuljica od masnog tkiva i kože. Automatski, prostor za želudac se kompresuje. Moramo biti ispravljeni”, objasnio je, te dodao:

“Ako dugo jedemo, pa se zavalimo kaže on, i to je dobro, sve dok se ne povijamo ka napred… Posle 45 minuta, obrok prelazi u tanko crevo i tada imate više mesta u želucu za kolač, desert… Dobro je pitanje treba li piti dok jedemo. Ako hrana ima dosta šećera i soli, moramo da je razredimo, da ne bude hiperkoncentrovana, ne preterivati jer će nam tečnost proširiti želudac, luči se hormon grelin, pitanje je balansa i ravnoteže. Dete će tražiti da pije vodu kada je žedno, neće piti iz navike, tu se treba osloniti na osećaj deteta”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare