Kada se šalju sa zaštićenih servera, porukama o lažnim dojavama se ne može ući u trag - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kada se šalju sa zaštićenih servera, porukama o lažnim dojavama se ne može ući u trag

Od kada je počeo rat u Ukrajini sve su češće dojave o postavljenim bombama, ali tačan motiv nije poznat. Ko i zašto šalje preteće dojave? Da li se radi o zastrašivanju, upozorenju ili ozbiljnoj pretnji?

Koliko je teško ući u trag onima koji šalju anonimne mejlove u kojima tvrde da su u objektima postavljene eksplozivne naprave? Na ova i druga pitanja odgovara Goran Kunjadić, IT stručnjak iz udruženja eSigurnost.

Kao glavno pitanje, nameće se kako ući u trag svim ovim dojavama koje se sada pojavljuju na gotovo svakodnevnom nivou?

“Kada se pošalje mejl, on ima svoj deo koji se zove ‘header’. U tom headeru možete da vidite ko je zaista pošiljalac, bez obzira na to šta piše u nazivu mejla. Sam naziv mejla može lako da se falsifikuje, odnosno ‘spoof-uje’. Dakle, nije teško. Ali ukoliko se šalje sa zaštićenih servera, onda ne možete doći do pravih pošiljalaca, nego vidite samo server. Tako da ne možete ući u trag”, ističe Kunjadić u emisiji Jutro na TV Prva.

Samo u saradnji sa vlasnikom servera, odgovarajući organi u saradnji sa kompanijom Google mogu da dođu do potrebnih informacija. To znači da je do odgovornih osoba moguće doći, ali samo ukoliko se radi o legalnim serverima.

“Ukoliko se radi o nelegalnim serverima, koji postoje na crnom tržištu, onda ne možete ući u trag. Postoje takozvani ‘zombi serveri’, koji su aktivni 10 minuta i gase se – ne postoje više”, kaže Kunjadić.

On ističe da je ovakvim serverima, sa kojih često stižu lažne dojave, jako teško ući u trag. Moguće je, ali sve zavisi od angažovanja i broja ljudi, resursa, ali je i dalje to jako teško izvodljivo.

Međunarodna saradnja u sjaber kriminalu je veoma bitna, pa Kunjadić izražava nadu da će organi naše zemlje u saradnji sa drugim zemljama ući u trag pošiljaocima mejlova sa dojavama o bombama (koje su se do sada ispostavile kao lažne u svim slučajevima).

Nije teško zaključiti da su dojave počele od kada i rat u Ukrajini. Očigledna je povezanost, kako ističe Kunjadić, ali do skoro nije bilo nikakvih zahteva.

“U nekim vestima sam video da se oglasila hakerska grupa Anonymous, kao inicijator tih napada. To je međunarodna hakerska organizacija, koja je decentralizovana i veoma moćna. Oni su do sada izvodili brojne napade na velike države, korporacije, verske objekte. Oni biraju mete po svom moralnom principu, koji su oni propagirali”, kaže Kunjadić za TV Prva.

Anonymous do sada nikada nije izveo neki teroristički akt, odnosno ova grupa nije bila akter fizičkih napada bombama i slično, što ne znači da neko ne bi mogao to da zloupotrebi. Sve dojave je potrebno shvatiti veoma ozbiljno.

Kada je u pitanju predstojeći period, Goran Kunjadić kaže da je jako teško predvideti da li će se nastaviti sa ovakvim pretnjama i lažnim dojavama o bombama, ali ne isključuje takvu mogućnost.

Danas objavljeno

Samsung likuje: Prvi je uspješno proizveo 3nm čip, sa poboljšanim performansama

Vanja A

iOS 16 donosi mogućnost blokiranja spam SMS poruka

Vanja A

WhatsApp će vam dozvoliti da sakrijete „Last seen“ i „Online“ statuse

Vanja A

Ostavite komentar