Kada pokažeš „Ok“ misliš na... - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kada pokažeš „Ok“ misliš na…

Znak „OK“ koji se pravi tako što se kažiprstom i palcem napravi znak kruga u svetu je poznat po tome da je sve ‘u redu’ ili da se nešto odobrava. Prvi put je upotrebljen u 17. vijeku u Velikoj Britaniji.

Gestikulacija rukom kojom se poručuje „OK“ neki smatraju simbolom mržnje, navodi se u novom izvještaju Antidefamacijske lige (ADL), nevladine organizacije koja se bori protiv antisemitizma, piše Si-En-EN.

ADL je ovaj simbol dodao na listu simbola koje koriste ekstremisti, pored nekoliko već postojećih. Ova organizacija smatra da se radi o simbolu mržnje jer ga je preuzela alt-desnica, odnosno ultrakonzervativni pokret krajnje desnice u SAD, koji karakterišu rasizam i retorika nadmoći bele rase.

„Verujemo da policiju i javnost treba u potpunosti informirati o značenju ovog simbola, što može poslužiti kao prvi znak upozorenja na prisutnost rasizma u zajednici ili školi“, rekao je Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a.

Američka organizacija, koja se bori protiv mržnje, saopštila je i da se pomenuti znak danas i dalje koristi da se zaista pokaže da je nešto u redu, odnosno za odobravanje.

Zato je „potrebno biti veoma oprezan i ne donositi ishitrene zaključke o namerama osobe, koja koristi ovaj znak“.

Danas objavljeno

Katastrofe iz Kana – izdanja koja su izazvala šok i nevericu

Zeljka

Stručnjaci riješili zagonetku roditeljima – šta da radite kada djeca neće da jedu povrće

Zeljka

Više od 100 Amerikanaca kampovalo ispred suda da podrži Džonija Depa

Zeljka

Ostavite komentar