7. Maja 2020.

Kada mjere popuste, Hrvatsku će preplaviti kokain

Big Portal

Naime, ogromne količine kokaina šalju brodovima u kontejnerima i komercijalnim avionima.

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom na to da je prevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda samo neznatno pogođen novonastalom situacijom sa virusom korona.

  • Možemo očekivati da će naše prostore preplaviti kokain kada mjere sa kovidom-19 popuste. Prevoz kokaina je nastavljen morskim putem, a ti se kontejneri u ovoj situaciji slabije provjeravaju i kontrolišu – rekao je pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković, iz Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droga.

Stručnjak kaže, da bi heroin mogao biti jeftiniji, dok je cijena marihuane znatno porasla.

Navodi da je većina zavisnika u Hrvatskoj pod tretmanom i da dobija supstitucijsku terapiju. Međutim, u pojedinim evropskim zemljama dio zavisnika nije pod tretmanom i oni su sada nagrunuli u centre za tretmane kako bi dobili metadon jer nemaju novca za heroin. Kaže da bi tako cijena heroina mogla biti manja jer je smanjena potražnja, dok je marihuani cijena znatno povećana.

Tvrdnju Petkovića potkrepljuje i izvještaj EMCDDA, evropskog centra za monitoring droge, u kojem se navodi da su tokom nedavnih ograničenja kretanja konzumenti promijenili uobičajne metode nabavke i distribucije droga.

Izvještaj otkriva da su na analiziranim tržištima darkneta (Agartha, Cannazon i Versus) tokom tromjesečnog perioda pandemije i reakcije na nju dovele do povećanja prodaje kanabisa.

  • Tržište kanabisa je veliko i mnogi redovni konzumenti kanabisa su odlučili da se bolje snabdiju, očekujući poremećaje na tržištu zbog izolacije – navodi se u izvještaju.

Za razliku od kanabisa, izvještaj pokazuje da postoji pad potražnje za sintetičkim drogama koje se obično koriste u rekreacijskim okruženjima (npr. MDMA) dok ljudi ostaju kod kuće.

INDEX

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare