21. Maja 2024.

Kada je pravo vrijeme za prvu posjetu stomatologu: Ova 3 pregleda su ključna

Oralna higijena je od velike važnosti od najranijeg detinjstva, ali se, kada je reč o prvom odlasku kod stomatologa, roditelji obično nađu u nedoumici.

Prva poseta stomatologu je vrlo važna, a odabir stručnjaka koji je ne samo dobar u svojoj sferi, već i u odnosu sa decom, roditeljima može biti pravi izazov. Loše iskustvo, čak i u najranijem uzrastu, kod dece može razviti anksioznost i patološki strah od zubara koji će ih kasnije pratiti kroz život, pa je vrlo važno da pregled bude odrađen ne samo profesionalno i temeljno, već i sa puno pažnje i razumevanja dečijih emocija. Kada je reč o prvim posetama stomatologu, sa njima ne treba žuriti, ali treba imati u vidu tri najvažnija pregleda – najkasnije sa navršenih godinu dana, četiri godine i sedam.

Prvi pregled zubića kod dečijeg stomatologa

Prva poseta dečijem zubaru bi trebalo da se obavi po nicanju prvih zubića, odnosno u periodu između 6. i 12. meseca života, savetuju stručnjaci sa portala SuperDentist. Tokom pregleda će vam dečiji stomatolog objasniti kako je potrebno održavati oralnu higijenu mališana, šta bi trebalo izbegavati u ishrani i kako sprečiti pojavu karijesa na mlečnim zubima. Osim toga, pogledaće i da li postoje neke anomalije u rastu zuba ili strukturi vilice.

Na drugi pregled najkasnije sa 4 godine

Druga poseta stomatologu bi trebalo da se obavi kada već niknu svi mlečni zubi, odnosno najkasnije sa navršene četiri godine života. Naravno, pod uslovom da u međuvremenu niste uočili nakupljanje kamenca ili neke druge probleme u pogledu oralnog zdravlja deteta. Karijes u ovom uzrastu nije toliko dramatičan – prema statistici, jedno od četvoro dece uzrasta 2 do 5 godina ima makar jedan pokvaren zub. Na ovom pregledu stomatolog će predložiti evenutalne korekcije u oralnoj higijeni ili preporučiti vađenje nekog zubića i još jednom proveriti da li postoje anomalije u strukturi vilice.

Kada je vreme za treći odlazak kod stomatologa

Idealno vreme za treću posetu stomatologa jeste u uzrastu od 7 godina, kada počinju da niču i prvi stalni zubi. Usled smene zuba kod dece se mogu javiti promene u zagrižaju, pa je veoma važno da stomatolog-ortodont temeljno pregleda vilicu i proceni da li je potrebno preduzeti neke mere. Naravno, ovaj pregled je moguće obaviti i nešto ranije, ukoliko je do smene zuba došlo i pre, ali se nikako ne preporučuje njegovo odlaganje.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare