Kada je nastao prvi servo volan - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kada je nastao prvi servo volan

Znate li kad je nastao prvi servo uređaj za vozila? Sve je navodno počelo 1876. godine kada je čovjek, u istoriji upamćen kao G.V. Fits, na svoje vozilo montirao električni servo

Danas bi bez servo volana vozili možda još samo revni članovi nekog body-building kluba, spremni mazohistički uživati u naporima potrebnim za okretanje tog obruča.

Kada je nastao prvi servo volan

Ništa se o tom prevoznom sredstvu ne zna, a možda je sve i stvar legendi. Uglavnom, prvi kamion na koji je montiran servo upravljača bio je Columbijin, 1903. godine. Tadašnji magazin Motor Age pisao je: “Taj jednostavni uređaj omogućuje da kamion vozi 28 km/h i pritom zadržava smjer.”

U kojem smjeru je kamion išao bez serva nećemo ni zamišljati…

Potom je krenuo razvoj servo uređaja, neki su funkcionisali na principu vakuuma, a neki su koristili komprimirani vazduh. Vrijednost je servo dokazao kad je bilo najteže. Američka vojska počela ga je masovno koristiti u Drugom svjetskom ratu za svoja vozila (na glavnoj slici je Dodge Carryall WC-53 iz 1942). Velikoserijska proizvodnja u putničkim automobilima počela je 1951. godine s Chryslerom Imperial i traje, odnosno trajaće dok je automobila.

(HAK revija)

Danas objavljeno

Prodaje se posljednji Maradonin BMW

Vanja A

Holandska fondacija optužila Renault za lažiranje testiranja izduvnih gasova

Vanja A

Lada-Porsche 2103 prototip iz 1976. koji nikad nije zaživio

Zeljka

Ostavite komentar