Kada je napisana prva kazna za prekoračenje brzine: Jurimo 13 na sat! - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kada je napisana prva kazna za prekoračenje brzine: Jurimo 13 na sat!

Zamislite da je 1896. godina. Jedan ste od malobrojnih srećnika koji imaju motorno vozilo, ali ne smete da ga vozite brže od 3 km/h.

Živimo u vreme kada se mnogi bune zbog najave da bi brzina električnih trotineta na trotoaru mogla da bude ograničena na 6 km/h.

Sad, zamislite da je januar 1896. godine. Jedan ste od malobrojnih srećnika koji imaju motorno vozilo, ali ne smete da ga vozite brže od 3 km/h.

Naime, tada je na snazi bilo ograničenje od 2 milje na sat, odnosno otprilike 3 km/h, a da stvar bude bizarnija, ispred svakog motornog vozila morao je da hoda čovek, koji je mahao crvenim zastavama ne bi li prolaznike upozorio na opasnost, piše Autopress.hr.

Takva ograničenja, po svemu sudeći, nisu mnogo značila izvesnom Volteru Arnoldu iz Engleske. On je jedan od prvih ljudi koji su dobili licencu za prodaju motornih vozila proizvođača Benz, ali je zvanično i prvi vozač u istoriji automobilizma koji je kažnjen zbog prekoračenja brzine.

Vozivši se kroz Kent u Engleskoj, Volter je svoj Arnold Benz iz 1896. pošteno “nagazio” pa je “jurio” čak 13 km/h u trenutku kad ga je sustigao policajac na biciklu i naplatio mu kaznu.

Ubrzo nakon tog događaja, vlasti su shvatile da je razvoj motornih vozila napredovao i da ograničenje od 3 km/h i obveza da dodatna osoba ispred automobila maše zastavama moraju da se ukinu.

I učinili su to. Čovek sa zastavama otišao je u istoriju, a ograničenje brzine povećano je na čak 14 milja na sat, odnosno 23 km/h.

Danas objavljeno

BMW ima novog SUV kralja: Concept XM – hibrid sa 750 “konja”

Zeljka

Kolekcija automobila vrijedna preko 40 miliona evra

Zeljka

Lada – Porsche: Projekat koji nikada nije zaživio

Zeljka

Ostavite komentar