Kada je najbolje da se pije kefir? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kada je najbolje da se pije kefir?

Kefir je poznat kao “eliksir mladosti”, snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.

Kefir je zdrav napitak pun probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji su korisni za zdravlje. 

Ali, ljekari ističu, veoma je važno u koje vrijeme ga pijete kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti.

Kada je najbolje da se pije kefir?

Poznato je da su fermentisani mliječni proizvodi riznica aminokiselina, odnosno proteina, koji pomažu kod pravilne igradnju mišića i tkiva u cijelom tijelu.

“Ovi sastojci su posebno potrebni djeci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mlijeka, kefir ima veliku prednost”, njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare”, objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo.

Ljekari ističu da je kefir najboilje piti ujutru, na prazan stomak, kao i prije spavanja. U prvom slučaju poboljšava varenje, a u drugom potiskuje osjećaj gladi i preko noći “puni” crijeva korisnim bakterijama.

Za podmlađivanje tijela

Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, možete ga piti neposredno prije spavanja. Osim toga, postoje još neki sastojci u kefiru koji su veoma korisni za zdravlje: pun je vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena.

Takođe, sadrži i minerale – fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno djeluju na telo, piše Mondo.

Mondo.rs

Danas objavljeno

Otkrivena nova varijanta omikronske korone koja ima 30 mutacija

Zeljka

Mejo dijeta – u top pet najboljih u svijetu, za 14 dana i 10 kg manje

Zeljka

Recept za pitu sa jabukama: Sočno i ukusno jelo koje ćete obožavati

Zeljka

Ostavite komentar