"Kada Federer, Nadal i Đoković igraju na vrhuncu – Novak pobjeđuje" - BIGportal.ba
Sport Tenis

“Kada Federer, Nadal i Đoković igraju na vrhuncu – Novak pobjeđuje”

Proslavljeni teniski trener Patrik Muratoglu mišljenja je da će Novak Đoković u skorijoj budućnosti ostvariti velike uspehe.

Muratoglu je govorio o trenutnom stanju tenisa, kao i o tome ko je najveći teniser svih vremena.

Trener Serene Vilijams i vlasnik poznate akademije koja nosi njegovo ime napisao personalnu kolumnu za teniski magazin “tennishead“.

“Na Australijan openu 2007. sećam se samouverenog 19-godišnjaka koji je rekao da će pobediti u meču četvrtog kola protiv Rodžera Federera. U to vreme Federer i Rafael Nadal su bili toliko dominantni da su mnogi mislili da niko drugi godinama neće osvojiti nijedan Grend slem. Sećam se da su ljudi pričali: ‘Šta taj klinac misli? Kako može toliko da nepoštuje Federera?'”, otkrio je Muratoglu i dodao:

“Taj tinejdžer je izgubio taj meč u tri seta, ali pre nego što se tekuća godina završila imao je zabeležene pobede protiv i Federera i Nadala. To je bio Novak Đoković, koji se ispostavio kao najveći izazivač”.

Francusko-grčki stručnjak podvukao je učinak “velike trojke”.

“Bilo je izvanredno što su se dva tenisera, na koja su svi gledali kao najveće svih vremena, takmičila u isto vreme, a onda još neverovatnije to kada smo shvatili da gledamo tri najveća igrača u istoriji tenisa u isto vreme. Nakon što je Pit Sampras došao do učinka od 14 Grend slemova 2002. svi su mislili da takav uspeh niko nikada neće ponoviti. Danas, ipak, Federe ima 20 Slemova, Nadal 17, a Đoković 15. Trojica igrača su prestigla Federera iako su morali da igraju jedan protiv drugog. Zamislite koliko bi titula imao jedan od njih da druga dvojica nisu bila u njegovoj eri”, zapitao se Muratoglu.

Novak po osvajanju titule na RG 2016. (Clive Brunskill/Getty Images)

Muratoglu ne može da se odluči ko će biti GOAT, ali jasno kaže – kad su svi na vrhuncu, niko nije kao Novak.

“Ko je, onda, najveći teniser u istoriji? Oduvek sam pričao da je Rodžer najveći igrač kod muškaraca, a Rafa najbolji na šljaci. Ipak, verujem i da je Novak najbolji igrač od njih trojice. Kada su svi na svom vrhuncu uglavnom je Đoković taj kod pobeđuje”, kaže Serenin trener i dodaje:

“Trenutno je većina saglasna da je Rodžer najbolji u istoriji. Ima i titule da to potvrdi. Niko ne igra tenis na način na koji to on radi i mislim da niko nikada ni neće. To je apsolutno savršenstvo. Bilo kako bilo, verujem da će Novak oboriti njegov rekord. Mislim da će Nadalu biti dosta teže da obori Federerov rekord. Nadalove šanse uglavnom zavise od Đokovića, jer ako Novak bude na vrhuncu zaustaviće Rafu na velikom broju turnira, uključujući i Grend slemove”.

On je pričao i o šansama Rafe i Novaka na Rolan Garosu, gde ne mogu da se sastanu pre finala.

“Iako verujem da je Rafa najbolji ‘šljakaš’ svih vremena, u mnogo situacija smo videli da je Novak kontrolisao mečeve na šljaci protiv njega. Pobedio je Rafu u finalima u Monte Karlu, Madridu i Rimu. Jedno od mesta na kojima je Rafa generalno kontrolisao Novaka je Rolan Garos, gde ga je pobedio šest od mogućih sedam puta. Mislim da se Novak često mučio na psihološkom planu na Rolan Garosu i da na tom turniru protiv Rafe nije igrao sa istim mentalnim sklopom kao na ostalim turirima na šljaci”.

Muratoglu se prisetio 2011. godine i Novakove dominacije u finalima, koju je komparativno iskoristio kako bi Srbina proglasio favoritom u Parizu.

“Sećam se da je Novak pobedio Rafu u svih šest finala 2011, od čega su dva bila na šljaci. Tada se video pritisak pod kojim je Rafa bio svaki put kad su se susreli. Ako se desi slična situacija verujem da će Novak, pre Rafe, biti favorit na Rolan Garosu”, zaključio je Francuz.

Danas objavljeno

Partizan raskida ugovor sa Amerikancem: Plejmejker odlazi – nije zadovoljio!

D

Argentinci i Poljaci pobjedama otvorili drugu fazu SP

D

Česi osporavaju Ronalda: Nije rekorder, Bikan postigao 821 gol

D

Ostavite komentar