Kada divlji istrijebe pitome: Kako su opstali tasmanijski đavoli? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kada divlji istrijebe pitome: Kako su opstali tasmanijski đavoli?

Ostrvo Marija, koje se prostire na 116 kvadratnih kilometara u Tasmanijskom moru, bilo je dom za oko 3.000 gnezdećih malih pingvina kada su 2012. godine tu dovedeni tasmanijski đavoli kako bi se spasili od istrebljenja, piše Gardijan.

Međutim, plan da se spasi populacija tasmanijskih đavola stvaranjem geografski izolovane populacije koja ne bi oboljevala od zaraza i smrtonosnog tumora lica, dovela je do istrebljenja pingvina.

Na ostrvo je pre devet godina došlo 28 tasmanijskih đavola, a 2016. izbrojano ih je oko 100. Erik Vehler, osnivač organizacije za zaštitu ptica na Tasmaniji, rekao je da je gubitak ptica tužan, ali ne i iznenađujuć.

”Svaki put kada ljudi namerno ili slučajno uvedu sisare na okeanska ostrva, ishod je uvek katastrofalan za jednu vrstu ptica. Gubitak 3.000 parova pingvina je veliki udarac”, rekao je Vehler.

Izveštaj iz 2011. godine koji je objavilo Tasmansko odeljenje za primarne industrije, parkove, vode i životnu sredinu, predvideo je da bi uvođenje mesojednih torbarskih životinja ”imalo negativan uticaj na male kolonije pingvina”.

Vlada Tasmanije oglasila se i rekla da je program spašavanja tasmanijskih đavola praćen i da će se nastaviti jer je bitan za održavanje populacije.

Danas objavljeno

Dadilje slavnih osoba nemaju normalan život

Vanja A

Prisjeo mu dobitak na lutriji: Svaki dan mu dolaze kući i traže novac

Vanja A

BL Chilli Queen oduvala mušku konkurenciju na “Šurijadi”

Vanja A

Ostavite komentar