16. Augusta 2019.

Kad je bonus veći od profita: Skoro 40 miliona dolara za direktorku AMD-a

Big Portal

Izvod koji je podnet United States Securities and Exchange Commission (SEC) komisiji otkriva da je bord direktora odobrio značajne bonuse za izvršnu direktorku, ali i još neke rukovodioce. Međutim, pored povećanja plate koje je dobila Dr Lisa Su, posebnu pažnju su privukle “nagrade”, odnosno njihove astronomske vrednosti.

Lisa Su će tako dobiti dva bonusa u formi dve nagrade, ustanovljene specijalno za nju. Napre je tu “CEO Annual LTI Award” sa projektovanom vrednošću od 11.651.000 dolara. Ukoliko mislite da je to sve, varate se – tu je i “CEO Value Creation Equity Award” nagrada, čija je vrednost čak 25 miliona dolara! U poređenju sa ovim sumama, povećanje plate od 55 hiljada dolara, sa ravno milion na 1.055.000 dolara deluje zanemarljivo. Takođe, vrednost standardnih bonusa koje će Lisa Su dobiti je povećana sa 150% na 170% njene godišnje plate za ovu godinu.

Svi bonusi, odnosno nagrade, će biti isplaćeni u deonicama kompanije. Kada je “CEO Annual LTI Award” nagrada u pitanju, Lisa Su će biti nagrađena u odnosu na vrednost akcija u periodu od 9. avgusta ove do 9. avgusta 2022. godine, dok će za “Value Creation Equity Award” biti korišćen indeks vezan za ostvarenja petogodišnjih planova rasta, sa 9. avgustom 2024. godine kao završnim datumom. Očekuje se da će Lisa Su ostati u kompaniji dovoljno dugo da primi ove bonuse, što u praksi znači da se očekuje da će ostati u AMD-u narednih pet godina. Uostalom, ima više desetina miliona razloga za to.

Pre izvesnog vremena su se pojavile glasine da će Lisa Su napustiti AMD i preuzeti rukovodeću ulogu u kompaniji IBM. Tom prilikom su pokrenute glasine da će postati drugi čovek kompanije IBM, s perspektivom da uskoro zameni Ginny Rometti, koja je trenutno CEO tog tehnološkog giganta. Da li je to poslužilo kao taktički adut u pregovorima sa bordom direktora, verovatno nikada nećemo saznati.

Na ovaj način nastavlja se ogroman rast bonusa i nagrada koje dobijaju izvršni direktori američkih kompanija. Ovaj slučaj je posebno interesantan imamo li u vidu rezultate AMD-a u ovoj godini. Iako su mnogi veoma zadovoljni tehnološkim napretkom ostvarenim pod njenim rukovodstvom, i premda je AMD uspeo da napravi fantastičnu seriju Ryzen 3000 procesora s kojom je praktično svrgao Intel sa trona, poslovni rezultati nisu pratili uspeh AMD-ovih inženjera. U drugom kvartalu ove godine su prihodi pali za 13% u odnosu na isti period prethodne godine, na 1,53 milijarde dolara. Profit (neto prihod) je sa 81 miliona pao na 35 miliona dolara. Uporedite to sa veličinom bonusa koji će primiti izvršna direktorka.

Stvari postaju još teže ako pogledamo performanse Computing and Graphics odeljenja, koje objedinjuje poslove sa procesorskim i grafičkim čipovima, te koje je glavno poslovno odeljenje kompanije. Njihovi prihodi su u drugom kvartalu ove godine pali sa prošlogodišnjih 1086 miliona na 940 miliona dolara, dok je operativni prihod pao sa 117 na 22 miliona dolara. Drugim rečima, Lisa Su će dobiti “nagrade” u vrednosti većoj za 50% od profita koji su napravili svi Ryzen procesori i Radeon grafike. AMD se i dalje trudi da uspostavi paritet sa Nvidia grafikama, gde je upadljivo da zaostaje u visokoj klasi u kojoj se praktično i ne takmiči. Verovatno upravo u tom domenu možemo očekivati ozbiljniji angažman kompanije u bliskoj budućnosti.

Izvor: Tom’s Hardware

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare