Kad hemija nestane: Nedostatak strasti i njegove posledice... - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Kad hemija nestane: Nedostatak strasti i njegove posledice…

Posljedice apstinencije mogu veoma loše uticati na zdravlje. Seks odavno nije tabu tema, i mnoge predrasude se razbijaju od kako je nauka seksualnost shvatila ozbiljno.

Prema istraživanjima, periodi kada osoba ne upražnjava seks ostavljaju negativan trag na organizam i psihu.

Odavno je dokazano da seks poboljšava imuni sistem i da priprema organizam za borbu protiv bolesti oslobađajući endorfin… što je posebno važno imati na umu pred jesenje prehlade i viruse, koju su češći ukoliko dođe do manjka seksualnih aktivnosti.

Jedno istraživanje je utvrdilo, piše Index, da u pljuvački kod studenata koji su imali redovne seksualne odnose ima više imunoglobulina, antitela koja se bore protiv prehlade.

Seks oslobađa hormone sreće, što svet čini lepšim. Samim tim, ukoliko nema fizičke aktivnosti koja bi oslobodila hormone zbog kojih se osećamo bolje, dolazi do svakodnevnih problema sa pesimizmom.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/pressmaster

Žene će se osećati depresivnije i i imati lošije mišljenje o sebi i svom telu. Međutim, naučnici sumnjaju da se sa istim problemom suočavaju i žene koje koriste kondome u toku odnosa. Tajna je u tome što se u spermi nalaze melatonin, serotonin i oksitocin, koji su odgovorni za osećaj sreće i zadovoljstva.

Seks nakon dužeg perioda apstinencije može da bude neprijatan, naročito ženama, pa je potrebno više vremena da se telo uzbudi. Redovan seks poboljšava protok krvi u vagini, te pomaže da telo lakše dođe do uzbuđenja.

Kod muškaraca neredovan seks može dovesti do problema sa erekcijom, dok oni koji često imaju seksualne odnose imaju dvostruko manje šanse za ovaj problem

Seks se smatra lekom za menstrualne tegobe poput bolova i grčeva. Povećanje endorfina i kontrakcije materice tokom orgazma mogu da pomognu pri ublažavanju grčeva i bolova.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/slena

Kardiovaskularne bolesti mogu biti podstaknute nedostatkom seksualnih odnosa. Jer seks je ipak fizička aktivnost, a samim tim pomaže u održavanju nivoa estrogena i progesterona, što može umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Svako ko je ikad prošao kroz neku fazu apstinencije zna da je vremenom sve teže da se natera na seksualnu aktivnost. Ipak govorimo o mišićima koji postaju “lenji“ i atrofiraju vremenom, pa tako nedostatak seksa kod žena utiče na njihov libido, a u slučaju muškaraca posledica može biti erektivna disfunkcija.

Nedostatak seksa može veoma nepovoljno uticati na svaku drugu vrstu odnosa. Jer to dovodi do toga da se ne osećate srećno, nestaje sigurnost u vezama, javlja se nesposobnost za bliskost, tvrde stručnjaci.

Danas objavljeno

“Samo budi zgodna”: Slavni glumci otkrili uloge zbog kojih su zažalili

Zeljka

Hrvati pomjeraju granice: Sada svako može da postane vlasnik bankomata

Zeljka

Rok trajanja šminke: Znate li gdje je oznaka?

Zeljka

Ostavite komentar