Kad Frenk Sinatra "otpjeva" pjesmu Britni Spirs - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Kad Frenk Sinatra “otpjeva” pjesmu Britni Spirs

Jedna AI alatka donijela je “osvježenje” na muzičku scenu, pa je zahvljujući njoj Frank Sinatra mogao da “otpjeva” poznatu numeru Britni Spirs “Toxic”.

Kako vještačka inteligencija (AI) postaje moćnija, dolaze novi, na njoj zasnovani alati, koji bi između, ostalog, mogli da zauvijek promijene načine na koje se stvara i izvodi muzika.

Elektronski duo DADABOTS već ubira plodove tog napretka, pa je pomoću neuralnih mreža stvorio pomalo bizarnu numeru, odnosno pjesmu “Toxic” u “izvođenju” Frenka Sinatre.

Rezultat nije zvučao ni kao Sinatra, ni kao Spirs, već kao nešto sasvim novo, ali to nije bilo dovoljno da numera ostane na YouTube platformi. Pjesma je, naime, uklonjena zbog kršenja autorskih prava, piše Futurism.

Već se postavlja pitanje šta to znači za budućnost muzike koja se rađa iz algoritama, a DADABOTS se bori za slobodu vještačke inteligencije, zbog čega je poveo pravni proces za vraćanje obrisane pjesme.

Za kreiranje sporne numere koristili su Jukebox, neuralnu mrežu koju je kreirao OpenAI, a koja je trenirana uz pomoć nekoliko hiljada pjesama.

Iako u tom procesu nastaju numere koje ne liče mnogo na originale iz kojih crpe inspiraciju, YouTube je odlučio da autorska prava u slučaju nove izvedbe pjesme “Toxic” ima ili Frank Sinatra ili Britney Spears, nikako DADABOTS.

Pored pomenute, tu su i druge poznate pjesme, poput Bohemian Rhapsody grupe Queen, koja još uvek odolijeva strogim internet pravilima, prenosi “PC Press“.

Tehnologija budućnosti je nezaustavljiva, ostaje samo da se vidi šta to znači za muziku i autorska prava…

Danas objavljeno

Otkrivena 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u strahu od muslimanskih osvajača

Zeljka

Spremačice se poslužile kolačima poslije žurke, završile u bolnici halucinirajući

Zeljka

Aleks Rodrigez progovorio o Dženifer Lopez

Zeljka

Ostavite komentar