JUŽNOKOREJSKI MEDIJI TVRDE Kim Džong Un STRIJELJAO pregovarača zbog neuspjelog samita - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

JUŽNOKOREJSKI MEDIJI TVRDE Kim Džong Un STRIJELJAO pregovarača zbog neuspjelog samita

Sjeverna Koreja je pogubila specijalne izaslanike za SAD koji su optuženi za špijuniranje nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un donio odluku o “čišćenju” među pregovaračima o nukleranom programu poslije neuspjelog drugog samita na kojem se sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, javljaju južnokorejski mediji.

Izaslanik Kim Hok-Čol je strijeljan u martu na aerodromu Mirim u predgrađu Pjongjanga, tvrdi anonimni izvor. On je optužen da su ga “pridobili američki imperijalisti da izda vrhovnog vođu”, navodi South Korean Daily.

Četiri zvaničnika sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova su takođe pogubljeni. Južnokorejski zvaničnici nisu mogli potvrditi izvještaj o pogubljenima, a Sjeverna Koreja ostaje najizolovanija zemlja u svijetu.
Strane obavještajne agencije često nisu mogle odgonetnuti ili su pogrešno razumjele šta se događa u uskom krugu oko sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, međutim u proteklim sedmicama vodeći južnokorejski analitičari spekulišu da Kim provodi “čišćenje” nakon samita održanog u Hanoiju u Vijetnamu u februaru.

Taj samit je okarakterisan kao ogromna sramota za Kima koji se smatra nedodirljivim u svojoj zemlji, prenosi Klix.

Danas objavljeno

Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

M.

Njemačka: Pucnjava u školi; ima povrijeđenih

M.

Sve je spremno; Sjeverna Koreja “čeka pogodan trenutak”

M.

Ostavite komentar