4. Augusta 2022.

Južnokorejski istraživači razvijaju nanotehnološke tetovaže kao uređaje za praćenje zdravlja

Big Portal

Srebrni leptir ili bilo koji crtež izrađen na koži pomoću ovog „elektronskog mastila za tetoviranje“ napravljenog od tečnog metala i ugljeničnih nanocevi moći će da pomogne u praćenju otkucaja srca i drugih vitalnih znakova zdravlja, prema južnokorejskim istraživačima.Video-snimak: Rojters

Tehnologija je još uvek u ranim fazama razvoja, ali naučnici na Korejskom naprednom institutu za nauku i tehnologiju (KAIST) se nadaju da bi jednog dana mogla da ponudi personalizovan i udoban način kako pacijentima, tako i lekarima, za praćenje zdravstvenog stanja.

Mastilo efikasno radi stvaranjem električnog kola na koži. Može se povezati sa uređajima za elektrokardiogram (EKG) za praćenje srčane aktivnosti, senzorima koji analiziraju znoj, kao i da deluje kao grejač u fizioterapijske svrhe.

„U poređenju sa prethodnim uređajima (e-tetovaže) koji su bili u obliku flastera, ovaj možemo da nanesemo direktno na kožu, što je mnogo udobnije za korisnika“, navodi Stiv Park, profesor nauke o materijalima i inženjeringu na KAIST-u koji je predvodio tim zajedno sa doktorandom, Li Gun Heom.

Da bi napravili mastilo, istraživači su koristili čestice tečnog metala na bazi galijuma, mekog, srebrnog metala koji se takođe koristi u poluprovodnicima ili u termometrima kao netoksična alternativa živi. Ugljične nanocevi ukrašene su platinom koja pomaže u usmeravanju električne energije i povećavaju izdržljivost mastila.

Profesor Park naglašava da se ova smesa smatra biokompatibilnom, što znači da ne oštećuje tkivo.

„Kada se nanese na kožu, čak ni trljanjem tetovaža se neće skinuti, što nije moguće postiči samo sa tečnim metalom“, objašnjava Park. Mastilo se skida sapunom, dodao je, i suši se na koži za manje od 10 sekundi.

Međutim, trenutna tehnologija je ograničena činjenicom da i dalje zahteva ožičenje za prikupljanje podataka, napominje profesor.

„U budućnosti, ono što se nadamo da ćemo postići je da povežemo bežični čip koji će biti integrisan sa ovim mastilom, tako da možemo da komuniciramo, ili možemo da šaljemo signal napred i nazad između našeg tela do spoljnog uređaja“, kaže profesor.

Istraživanje je u julu objavljeno u štampanoj verziji časopisa Advanced Materials.

RTS magazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare