Jutro nakon gašenja: Ovako izgledaju prostorije Aluminija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jutro nakon gašenja: Ovako izgledaju prostorije Aluminija

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je sa napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj, a s ovakvim nekontrolisanim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize biće zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada. Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to…

Četiri minuta iza ponoći, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je sa napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njen kraj, a s ovakvim nekontrolisanim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize biće zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada.

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize.

Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 miliona evra za gašenje.

Radnici iz ove kompanije upozorili su da će se nakon dva i po sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti, prenosi “Bljesak.info”.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 miliona maraka, oko 20 odsto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju.

https://www.facebook.com/100009275069927/videos/2379312932387852/

Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine.

Pogledajte kako izgleda jutro poslije u Aluminiju:

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar