13. Maja 2020.

Jutarnji: Turisti mogu ući u Hrvatsku

Big Portal

List piše da se nešto o tome moglo naslutiti još juče, kada je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj, zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Zagrebački dnevnik primjećuje da je formalno-pravno to u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

A to je kada u Hrvatskoj u vlasništvu imaju nekretninu ili plovilo ili u tu zemlju dolazi na sahranu, o čemu je na granici dužan da pokaže dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može da uđe ako je pozvan od nekog hrvatskog privrednog subjekta, a treća se odnosi na strance koji za ulazak u Hrvatsku imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Jutarnji piše da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

“Naravno da je svaki turist ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati i moći će da dolaze na letovanje ako su uplatili neki aranžman”, rekao je sagovornik lista blizak Štabu civilne zaštite.

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor Jutarnjeg, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponašanju u pisanoj formi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare