Junker pozdravio Džonsonovu "odlučnost" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Junker pozdravio Džonsonovu “odlučnost”

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da će u narednim danima uslediti pregovori o novom predlogu britanskog premijera Borisa Džonsona.

Junker je pozdravio njegovu odlučnost da nastavi pregovore s EU.

Uprkos velikom jazu između dve strane, Evropska komisija je saopštila da je Junker “priznao pozitivne korake napred” u nekim od predloga koje je Džonsonova vlada danas predala Evropskoj uniji.

Evropska komisija je navela da je Junker “ukazao da i dalje ima nekih problematičnih tačaka koje zahtevaju dalji rad u narednim danima”.

Da bi bilo sporazuma o razlazu pre 31. oktobra kada Velika Britanija treba da napusti EU, obe strane navode da je dogovor potrebno postići pre okončanja samita EU, zakazanog za 17. i 18. oktobar.

U pismu koje je danas uputio Junkeru, Džonson je naveo da njegovi predlozi “pružaju osnovu za brze pregovore”.

Junker je u odgovoru ostavio otvorena vrata za pronalaženje rešenja kojim bi bile prevaziđene preostale razlike između dve strane.

Finska, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, saopštila je da je 27 članica Unije spremno da “konstruktivno” razmotri Džonsonove predloge za dogovor o Bregzitu i da je Evropska komisija “spremna da se aktivno angažuje”.

U saopštenju Finske se navodi da će “27 članica EU ostati ujedinjene” tokom predstojećih pregovora.

Danas objavljeno

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Ostavite komentar