Junker o Kurcu i "šniclama": Za mene je to svesna šizofrenija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Junker o Kurcu i “šniclama”: Za mene je to svesna šizofrenija

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kritikovao austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zbog njegove izjave o preteranoj birokratizaciji Komisije.

“Smatram da te tvrdnje protiv EU nisu ni malo na mestu”, poručio je Junker u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.

Kancelar Kurc je pre par dana rekao da bi trebalo izbrisati 1.000 uredbi Brisela, kao što su uredbe o izgledu pomfrita, šnicli i slično, jer je to preterano nametanje bespotrebnih stvari nacionalnim državama.

Junker je ukazao da je Evropska komisija od 2014. jasno umanjila administraciju i da je broj predloga uredbi smanjen za 75 odsto.

“Austrijski kancelar, kojeg sam uvek smatrao uverenim Evropljaninom, priključuje se temama onih koji ne dovode u pitanje evropsko delovanje, ali ga masivno kritikuju. To me je potpuno iznenadilo. Ne smatram dobrim da se on, koji se zalaže za Evropu, sada priključuje horu protivničkih glasova”, rekao je Junker.

Predsednik EK je upozorio Kurca da ne treba da bude “Evropljanin na pola radnog vremena”. Kaže da ne razume što je Kurc kritikovao uredbu kojom treba da se zaštite građani od opasnih supstanci kod pečenja šnicli.

“Ne razumem to, jer je Austrija podržala uredbu. Za mene je to slučaj svesne šizofrenije”, kaže Junker.

On smatra da iza tih izjava stoji namera angažovanja za Evropu samo ako to služi nacionalnim interesima.

“Velike stvari se umanjuju”, kritikovao je dalje, navodeći da je to opasno pred predstojeće izbore, jer bi moglo dovesti do toga da Komisija ne može da deluje ako uticaj ekstremnih snaga s leva i desna u novom parlamentu budu prevelike.

Sopstvenu partijsku porodicu – Narodnu partiju Evrope – Junker je upozorio na opasnost od traženja prevelike blizine ekstremnim desničarima i desnim populistima, kako bi se obezbedila podrška Manfredu Veberu.

“Ako se tako nešto desi, ne bi istupio iz svoje stranke, Hrišćansko socijalne unije u Luksemburgu, ali bi moju partiju pozvao da napusti Narodnu partiju Evrope”, poručio je on.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar