13. Septembra 2019.

Junker nije optimističan

Big Portal

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da nije optimističan u pogledu rešavanja pitanja irske granice

Ona je “kamen spoticanja” u razgovorima o istupanju VB iz članstva u EU.

Junker je, u izjavi nemačkom radiju Dojčlandfunk (Deutschlandfunk), rekao da se nada alternativnim predlozima ali je dodao da ima sve manje vremena.

Predsednik Komisije je ponovio da nije moguće ponovo pregovarati o već postignutom sporazumu o Bregzitu koji su postigli London i Brisel.

Junker u ponedeljak treba da se sastane s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji insistira da Bregzit treba da stupi na snagu 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Britanski poslanici, koji su nekoliko puta odbili sporazum o Bregzitu, ne slažu se sa odredbom “bekstop” na granici između Irske, koja je članica EU i britanske pokrajine Severne Irske, a to je mehanizam za izbegavanje povratka tvrde granice.

Prema odredbama o “bekstopu”, Velika Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU, što bi značilo da između Irske i Severne Irske ne bi bilo carinskih pregleda. Takođe, Severna Irska bi ostala vezana pravilima jedinstvenog tržišta, pa bi tako bile izbegnute i druge provere robe koja prelazi granicu.

Takav status Severne Irske je tačka gde za britansku stranu nastaje problem. Dok bi Severna Irska faktički bila deo jedinstvenog tržišta, ostatak Velike Britanije ne bi to bio, pa bi se morale uvesti provere za robu koja prelazi iz Severne Irske u ostatak Velike Britanije. Neki smatraju da bi se tada ugrozio teritorijalni integritet Velike Britanije.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare