Junetina na mađarski način - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Junetina na mađarski način

Prijedlog za nedjeljni ručak.

Sastojci

700 g junećih odrezaka

100 g suve slanine

1/2 kg crvenog luka

4-5 čena bijelog luka

2 kašičice mljevene crvene slatke paprike

1/2 kašičice mljevene crvene ljute paprike

malo čilija

limunova korica

1/2 zelene paprike, sitno narezana

1-2 paradajza ili pelata iz konterve ili

2 kašike koncentrata paradajza iz tube

2 dcl bijelog vina

1 kocka za goveđu supu

Suvi začin

malo maslaca i maslinovog ulja

biber, so, peršun, lišće celera,

lovorov list

Napomena: Umjesto paprike možete dodati ajvar

Priprema

Odreske izlupati u vrećici da se ne oštete vlakna. Posoliti i na maslacu prepržim oko pet minuta sa svake strane. Jednu stranu malo pobrašniti i na njoj prvo peći. Sitno narezanu slaninu prepržiti.

Staviti odreske i preprženu slaninu sa strane i dodati jedni kašiku maslinovog ulja, narezati sitno crveni luk i staviti da se dinsta (posoliti i malo šećera).

Vratiti meso u posudu, dodati protisnuti bijeli luk i dvije kašike crvene mljevene slatke paprike. Promiješajte i kratko prokuvajte. Zatim dodajte zelenu papriku narezanu na sitne kockice, dvije kašike koncentrata paradajza ili usitnjeni svježi paradajz ili pelat iz konzerve, dva-tri dcl goveđe supe koju ste prethodno pripremili od kocke i lovorov list, suvi začin, vino i sve ostale navedene sastojke. Ako je potrbno doliti i malo vode jer tokom kuvanja se ukuva, a ako je rijetko zgusniti sa malo brašna ili krušnim mrvicama.

Kad provri smanjiti vatru i kuvati pokriveno dok meso skroz ne omekša (oko sat i po). Povremeno promiješajte, te dosolite ako treba i pobiberiti po ukusu. Prije posluživanja posuti sjeckanim peršunom.

Možete poslužiti uz pire, tjesteninu, rižu,njoke ili palentu.

Izvor: Nezavisne

Danas objavljeno

Hercegovački sir iz mijeha na preliminarnoj listi UNESCO-a

Vanja A

Jednostavan trik za brzo čišćenje trešanja od košpica

Vanja A

Light hrana koja deblja

Vanja A

Ostavite komentar