2. Januara 2022.

Jubilej kartice „Slobodne ruke“

Big Portal

Sve je počelo 2001. godine. Bližio se službeni početak prodaje Lagune II, limuzine koja je trebala da obeleži životni stil 21. Veka. Međutim, dizajneri ovog modela nisu bili u potpunosti zadovoljni završnim proizvodom i smatrali su ga nedovoljno inovativnim.

Neposredno pre službenog predstavljanja Lagune II, voditelj proizvoda Bernard Dumondel je odseo u nekom luksemburškom hotelu. U trenutku kada se sa magnetnom karticom u ruci zaputio prema vratima svoje sobe da bi ih otključao, iznenada mu je sinulo: zašto i automobile ne bismo otključavali beskontaktnom karticom umesto ključem? I tako se rodila ideja o kartici „Slobodne ruke”.

Dumondel je izložio svoju zamisao voditelju programa i zadivio Izvršni odbor Grupe (uključujući i samog Louisa Schweitzera, tadašnjeg direktora Grupe Renault). Projekt je ubrzo prihvaćen, a patent prijavljen.

U 20 godina otkako je predstavljena, Renaultova kartica „Slobodne ruke” je doživela niz poboljšanja – kako u pogledu dizajna tako i u pogledu tehnologije.

Prvu „praktičnu” karticu ove vrste je izradio dobavljač opreme Valeo 2001. godine. Korisnici su uz pomoć nje mogli da otključaju automobil pritiskom dugmeta na kartici ili na ručici vrata. Serijske kartice su funkcionisale kao daljinski upravljač, dok su sofisticiranije verzije kartica omogućavale pristup vozilu bez upotrebe ključa. Na središnjoj konzoli se nalazilo mesto za karticu i dugme za pokretanje motora.

Renault je 2015. Predstavio Espace V, monovolumen sa još efikasnijom i modernijom verzijom kartice „Slobodne ruke”. Model je svojim korisnicima izražavao dobrodošlicu svetlosnim i zvučnim efektima.

Dizajn kartice, predstavljen 2019. godine, je u punom smislu omogućio upravljanje slobodnih ruku. Automobil se automatski zaključavao kada bi se korisnik udaljio sa karticom i ponovno otključavao kada bi mu se korisnik približio.

Novi Megane E-TECH Electric, koji će biti predstavljen 2022., doneće nam novo iskustvo upravljanja slobodnih ruku. Zahvaljujući efikasnijim prijemnicima, vozilo brže prepoznaje vlasnika u čitavom okruženju vozila.

Približavanje korisnika vozilu popraćeno je efektima dobrodošlice, skrivene ručice vrata, inače stopljene sa karoserijom, odjednom iskaču, a poklopac priključka za punjenje automatski se otključava.

vRELEGUME.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare