"Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Još zemalja će povući priznanje tzv. Kosova”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sigurna da će u budućnosti biti još zemalja koje će povući priznanje tzv. Kosova.

Time je podvukla da se time slabi pozicija Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija.

Brnabić je za Politiku rekla da je, bez bilo kakve dileme, povlačenje priznanja jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija godinama vodi, a koju je trasirao i koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić.

Nenajavljen stigao u Prištinu, pa se odmah sastao sa Kurtijem koji mu je ponovio istu stvar
“To je politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i uprkos svim izazovima i pritiscima kojima su mnoge zemlje izložene da priznaju tzv. državu Kosovo, sve više je onih koji ne mogu da ignorišu činjenicu da su pravo, pravda i svi argumenti apsolutno na našoj strani”, rekla je Brnabić.

Kako je podvukla, to je politika u kojoj se dobro promišlja i analizira svaki potez “i politika zbog koje vas poštuju i oni koji se s vama ne slažu”.

“Sigurna sam da će u budućnosti biti još više zemalja koje će povući priznanje, što sveukupno slabi poziciju Prištine u želji da postane član međunarodnih organizacija”, poručila je Brnabić.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je za Politiku da će posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, broj država koje će to učiniti biti sve veći.

“Nastavak akcije povlačenja priznanja “Kosova” je logični odgovor na to kakvu politiku vodi Priština. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za, recimo, prijem u Savet Evrope”, naveo je Dačić.

On je dodao da akcija Beograda ruši zapadni koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo.

“Ništa nije gotovo, niti će Srbija da prizna ‘Kosovo’. Situacija je drastično promenjena u poslednjim godinama. Sada je taj broj država koje su povukle priznanje u našu korist – od 193 članice Ujedinjenih nacija, više od 100 ne priznaje takozvano Kosovo”, naveo je Dačić.

Vučić je nedavno na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM rekao da očekuje da će u narednih 15 dana i osma država povući priznanje KiM.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

Ostavite komentar