Još se ne zna ko će dobiti otkaz - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Još se ne zna ko će dobiti otkaz

Iako se bliži 1. septembar, kada bi trebalo da počne primjena novog plana rada, koji obuhvata otpuštanje 300 radnika kompanije “ArcelorMittal” Prijedor, niko u toj firmi još ne zna da li je na spisku onih koji bi mogli izgubiti posao.

Iako se bliži 1. septembar, kada bi trebalo da počne primjena novog plana rada, koji obuhvata otpuštanje 300 radnika kompanije “ArcelorMittal” Prijedor, niko u toj firmi još ne zna da li je na spisku onih koji bi mogli izgubiti posao.

To je za “Nezavisne” potvrdio sindikalni vođa preduzeća Saša Kukolj, koji ističe da su zaposleni na svojim radnim mjestima te da prate situaciju.

“Pratimo da li će doći do kakvih dogovora i u kom smjeru sve ovo ide. Radnici su, naravno, zabrinuti, ne znaju kojom sistematizacijom će se odlučivati o ostanku broja ljudi u preduzeću niti kako će se dalje odvijati proces rada”, napominje predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Prijedor.

Koji su naredni potezi kompanije, nije siguran ni Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, koji ističe da su oni protiv otpuštanja radnika.

“Tražimo i od ‘ArcelorMittala’ i od Vlade da probaju naći način kako da to prevaziđu. Nadam se da će se rješenje iznaći i da do otpuštanja radnika neće doći”, rekao je Belenzada za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, otpuštanje 300 radnika prouzrokovalo bi višestruke posljedice.

“Pazite, nije u pitanju samo 300 radnika. Neki od njih imaju i kredite. Osim toga, postoji još jedna opasnost, a to je da, ako se radi o mlađim ljudima, oni odu vani”, upozorio je Belenzada.

Nakon ranijih sastanaka, na kojim je bilo riječi o prevazilaženju novonastale situacije, sve se svelo na želje.

Tako su predstavnici Vlade Srpske izrazili očekivanje da će kompanija “ArcelorMittal” Prijedor povući najavljenu odluku o otpuštanju radnika, koja je, kako je ocijenjeno, veoma štetna, kako za grad Prijedor tako i za RS u cjelini.

Iz kompanije “ArcelorMittal” do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti komentar, ali su nam ranije rekli da i oni žele naći najbolja rješenja i donijeti najracionalnije odluke.

“Nažalost, suviše dugo egzistira neizvjesna i nesigurna situacija i kompanija je opredijeljena da se konačno dođe do jasnih pozicija i čvršće osnove za određivanje strategije i daljih koraka. Mi želimo zajedno da pronađemo najbolja rješenja za dugoročni rad i mislimo da je to moguće uz obostrano angažovanje i iskrenu želju za prevazilaženje trenutnih problema, a na dobrobit radnika i njihove budućnosti”, rekli su ranije iz kompanije “ArcelorMittal”.

Podsjetimo, da je početkom maja najavljeno, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude, 300 radnika preduzeća “ArcelorMittal” Prijedor ostaće bez posla.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Napadač koji je pucao na kafić u Prijedoru “pao” na osnovu potjernice

M.

Trojici uhapšenih zbog pranja novca u Sarajevu produžen pritvor

M.

Zeljković: I osobe koje su preboljele virus korona treba da se vakcinišu

M.

Ostavite komentar