Još pola miliona kineskih vakcina stiglo u Srbiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Još pola miliona kineskih vakcina stiglo u Srbiju

Novi kontingent od pola miliona vakcina kineske kompanije “Sinofarm” stigao je na aerodorom “Nikola Tesla”.

“Situacija s incidencijom od posljednjeg sastanka se poboljšala. Želim da zahvalim građanima što su svojim ponašanjem doprinijeli poboljšanju situacije. Međutim, mi želimo da još smanjimo incidenciju i zato produžavamo aktuelne mjere”, izjavila je večeras njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj, prenosi Hina.

“Dalje mjere povezane su s mutacijama virusa čije širenje moramo da spriječimo po svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine marta pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg talasa”, rekla je njemačka kancelarka.

U sektoru vaspitanja i obrazovanja, koji je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, donesena je odluka da to federalne jedinice riješe svaka prema sopstvenoj procjeni.

“Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo da otvaramo tek od 1. marta, kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvoreno saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i vasitnih ustanova”, rekla je Merkel i dodala kako je “federativni sistem bolji od centralističkog”.

Od 1. marta trebalo bi dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski.

Njemačka kancelarka je naglasila da i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata.

Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

“Moramo biti oprezni s popuštanjem zato će i dalje vrijedjeti pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću mjeru, što uključuje i rad od kuće gdje god je to moguće”, rekla je Merkel.

I dalje na snazi ostaje obaveza nošenja medicinskih maski u prodavnicama i javnom prevozu.

Kao sljedeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova, ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrijednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu previđen je za 3. mart, kada bi na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljim mjerama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.

rts

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar