12. Marta 2020.

Još pet osoba zaraženo virusom korona u Srbiji

Big Portal

Time je u ovoj zemlji ukupan broj zaraženih virusom korona 24.

On je dodao da je pacijent iz Kikinde u teškom stanju, ali da je živ.

“Pominjalo se danas da je dečko iz Iriga pozitivan na koronavirus. On je negativan na koronavirus. Molim vas da ne širite dezinformacije”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, svi drugi pacijenti u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom su u dobrom stanju.

Lončar je dodao da postoje fabrike u Srbiji koje će praviti maske i dezinfekciona sredstva u tri smene, te da je već povećana proizvodnja.

“Očekuje se da već od sutra do ponedeljka bude stabilizovano snabdevanje u apotekama. Nije realno da mi budemo dobro snabdeveni ako smo toliko nekorektni i uđemo u apoteku, kupimo nekoliko stotina maski i više litara dezinfekcionih sredstava. Apelujem na ljude: nemojte stvarati paniku i nemojte to raditi”, rekao je Lončar.

Lončar je odgovarajući na novinarsko pitanje kazao da nije objavljeno koliko Srbija ima respiratora, jer bi bilo koji broj da je objavljen bio bi predmet rasprava.

“Da se ne brinete, još večeras ćete saznati tačan broj. Mi smo već sada ušli u proceduru da nabravljamo nove. Mi sada razmišljamo o periodu kada ovo prođe, da zamenimo te respiratore koji će se koristiti za ljude za koronavirusom”, rekao je Lončar.

“Iznenadiete se večeras koliko imamo više respiratora nego što je to bilo ranije”, kazao je on.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da mora da se razmišlja da se adaptiraju radovi i prati epidemija.

“Moramo da shvatimo da je ovaj virus ušao kod nas i da će se on prirodno širiti i prenositi”, upozorio je on.

Kako je kazao, za nedelju dana nema skoka broja zaraženih.

“Bitno je da što pre uspostavimo nadzor na dnevnom nivou nad svim uzrastima. Podaci su da imamo i dalje potpuno mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i oboljenja nalik gripu. Sve to daje nadu za oprimizam”, kazao je Kon.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare