Još ni 5G nije zaživio kako treba, a Huawei se već "bacio" na 6G - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Još ni 5G nije zaživio kako treba, a Huawei se već “bacio” na 6G

Uvođenje 5G standarda mobilne telefonije i interneta, u mnogim zemljama svijeta, još uvijek je na samom početku i u fazi ranog testiranja, pa je pitanje kada će početi da se primenjuje u širim razmjerama.

I pored toga, kinska kompanije Huawei, iako još uvek pod zabranom američke administracije, koja je čini se poslednjih nedelja počela pomalo da popušta, počela je istraživanja mrežnih rešenja šeste generacije.

Rada na 6G standardu prihvatila se Huaweijeva laboratorija u Otavi, koja na tom projektu i mogućnostima njegove primene, sarađuje sa više od 13 univerziteta i istraživačkih instituta.

Prema prvim prognozama kineske kompanije, očekuje se da 6G tehnologija neće biti dostupna pre 2030. godine.

Ovaj potez Huawija mogao bi da bude odgovor na prethodne informacije, koje su se pojavile ranije ove godine, prema kojima je i korejski Samsung započeo slična istraživanje u svojim laboratorijama u Seulu.

Imajući u vidu to dokle je Huawei odmakao u razvoju 5G mrežnih rešenja, još pre američke blokade, ne treba da iznenadi pokušaj te kompanije da bude među prvima kada su istraživanja šeste generacije u pitanju.

Osim Huaweija i Samsunga, Nokia, Ericsson i SK Telecom su najavili strateško partnerstvo, koje za cilj ima zajednički rad na razvoj 6G standarda.

Danas objavljeno

Acer planira objavu 49-inčnog Mini LED monitora

Vanja A

Realme Q3 serija stiže 22. aprila, Q3 Pro će koristiti Dimensity 1100 čip

Vanja A

Intel za treće tromesečje sprema nove Alder Lake-S procesore

Vanja A

Ostavite komentar