Još malo pa nestalo: Kolač od kestena i meda - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Još malo pa nestalo: Kolač od kestena i meda

Uživajte u ovosezonskim kestenima na najbolji mogući način – u slatkom kolaču.

Sočan, mekan, u duhu jeseni – ovaj kolač u potpunosti će vas očarati. Sladak spoj kestena i meda pun je pogodak za sve ljubitelje sezonskih gastronomskih užitaka. Pripremite jednostavan kolač za koji vam nije potrebno čak ni previše vremena i uživajte u sjajnim okusima slatke jeseni. Prije pečenja kolač možete posipati s omiljenim oraščićima kako bi dobio hrskavu površinu, a poslužiti ga možete uz sladoled, tučeno slatko vrhnje ili jednostavno – samog.

Potrebno vam je:

220 g maslaca

180 g meda

80 g šećera

3 jaja

300 g brašna

2 kašike praška za pecivo

6 kašika kestena

Prstohvat soli

Priprema: Najprije skuhajte kestene, a kad su gotovi ubacite ih u blender i pretvorite ih u kremastu masu.

Rernu zagrijte na 170 stepeni.

Kalup za torte namastite maslacem. U zdjelicu stavite maslac, med i šećer pa ih otopite na laganoj vatri.

Ohladite.

Jaja umutite pa umiješajte mješavinu šećera meda i sve zajedno miksajte.

Pomiješajte brašno, so i prašak za pecivo pa im dodajte otopljeni med i šećer.

Na kraju ubacite pastu od kestena.

Pecite oko 50 minuta.

Kada kolač izvadite iz rerne, još vrućeg premažite medom po površini.

gastro.24sata.hr

Danas objavljeno

Ćufte u sosu i tjestenina sa kiselim kupusom: Dva starinska jela

Zeljka

Ne jedite “s nogu”, potrebno je da ovoliko sažvaćete hranu i riješićete nadimanje

Zeljka

Nedovoljno i brzo žvakanje hrane može izazvati više problema nego što mislimo: Stručnjaci upozoravaju

Vanja A

Ostavite komentar