Još jedno ubistvo u SAD: Policija ubila Afroamerikanca (18) - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Još jedno ubistvo u SAD: Policija ubila Afroamerikanca (18)

U Americi se dogodilo novo policijsko ubistvo mladog Afroamerikanca, kada je sinoć u Vašingtonu ubijen Dajon Kej (18).

Policija je ubistvo obrazložila time da je on “pretio vatrenim oružjem”.

Ovaj najnoviji slučaj policijskog ubistva Afroamerikanca izazvao je proteste širom SAD, ali i novo preispitivanje policijske taktike.

Kako javlja AP, ispred policijske stanice u jugoistočnom Vašingtonu sinoć se okupio veliki broj ogorčenih građana, a nešto kasnije je došlo i do sučeljavanja demonstranata sa pripadnicima snaga reda.

U naknadnom, proširenom policijskom izveštaju navodi se da je 18-godišnji Kej identifikovan kao lice koje je pobeglo kada mu se približila policija, koja je istraživala prijavu o naoružanom mladiću viđenom u jednom kvartu jugoistočnog Vašingtona.

“Tokom potere za beguncima, jedan osumnjičeni je mahao pištoljem, pa je jedan od policajaca ispalio jedan hitac i pogodio Dajona Keja “, navodi se u saopštenju vašingtonske policije.

Kej je prevezen u najbližu bolnicu gde je ubrzo konstatovano da je podlegao povredi.

Lokalni ogranak organizacije Životi crnaca su važni pozvao je građane da odmah izađu na proteste, a na video snimcima koji su kasnije postavljeni na društvene mreže mogli su se videti policajci kako postavljaju bicikle kao barijeru naspram oogorčenih i besnih građana američke prestonice.

Ubistvo osamnaestogodišnjeg mladića samo je poslednji u nizu slučajeva policijske torture, za koju demonstranti tvrde da je posebno uperena protiv Afroamerikanaca. Ta tvrdnja potkrepljena je snimcima na društvenim mrežama u kojima se prikazuje način hapšenja “belih” Amerikanaca, ali i brutalnost prilikom privođenja “crnih” Amerikanaca.

Deo Amerike već je na nogama zbog surovog hapšenja Afroamerikanca koji je preminuo jer mu je policajac klečao na glavi, a zatim su se ti protesti nastavili i kada su počeli da se pojavljuju novi slučajevi pucanja u Afroamerikance prilikom privođenja. Pre mladića ubijenog u Vašingtonu, u leđa je upucan i to nekoliko puta Džejkob Blejk dok je prilazio automobilu.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Kinezi “na nogama”

M.

Kinezi “ispratili” američku krstaricu

M.

Dodik sa Varheljijem

M.

Ostavite komentar