Još jedno evropsko žarište: Vraćaju restriktivne mere, 280 žarišta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Još jedno evropsko žarište: Vraćaju restriktivne mere, 280 žarišta

Lokalne vlasti nekoliko španskih regiona uvele su nove restriktivne mere u nameri da zaustave novi talas širenja koronavirus.

Epidemija u Španiji je usporena u junu, a potom je ukinuto vanredno stanje, ali od tada su buknule zaraze u 280 klastera, sa Katalonijom koja beleži najveći broj novoobolelih, prenosi britanski Gardijan.

Ministarstvo zdravstva objavilo da je u poslednja 24 sata u Španiji evidentirano 2.615 novih slučajeva kovida-19, što je 20 puta više u poređenju sa junskim dnevnim prosekom od 132 nova pacijenta.

Samo u Kataloniji je dijagnostikovano oko 8.000 novih slučajeva u poslednjih 14 dana, a u celoj zemlji duplo više – 16 410.

U gradiću Totana u pokrajini Mursiji na jugoistoku Španije, 30 hiljada ljudi je u izolaciji nakon što je 55 testirano pozitivno posle posete jednom noćnom klubu.

U sve većem neslaganju lokalnih, regionalnih i centralne vlasti, od zvaničnog Madrida se traži uspostavljanje striktinije kontrole na aerodromu Barahas gde je nedavno 70 zaraženih putnika iz inostranstva pušteno da odu u Madrid.

Vlasti u prestonici apeluju na građane da nose maske, čak i kod kuće ukoliko su sa ljudima s kojima inače ne žive u zajednici.

Na Kanarskim ostrvima u toku je prilično šokantna kampanja u okviru koje se emituje spot koji prikazuje porodično slavlje koje se pretvara u košmarnu katastrofu, uz poruku “Obično porodično okupljanje može vas odvesti u 40-dnevnu komu ili u smrt”.

Ukoliko se epidemija uskoro ne stavi pod kontrolu, španski turistički sektor koji sa 12 odsto učestvuje u ekonomiji ove zemlje, mogao bi uskoro da se nađe u potpunom kolapsu.

Danas objavljeno

Mika Aleksić negirao silovanja i polno uznemiravanje glumica

M.

Evakuacija u Parizu – pretnja bombom

M.

Kim smršao 20 kilograma, izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

M.

Ostavite komentar