Još jedan udarac za Terezu Mej - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Još jedan udarac za Terezu Mej

Britanska premijerka Tereza Mej je doživela još jedan težak udarac. Iako je Evropska unija na samitu u Briselu pristala da produži rok za Bregzit, svima je postalo jasno da je ona potpuno izgubila kontrolu nad procesom izlaska Britanije iz Unije.

Umesto dodatnih tri meseca, za koje se nadala da će dobiti, iz EU je stigao konačan odgovor. Ukoliko sporazum naredne sedmice bude usvojen, dobiće još oko dva meseca, tačnije do 22. maja. A ako ne, samo još dve nedelje – do 12. aprila.

Dakle, ona sada mora da još jednom pokuša da dobije podršku parlamenta za sporazum koji je već dva puta odbijen.

EU ponavlja da više ne može biti pregovora o samom Sporazumu o povlačenju koji je dogovoren između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva u novembru 2018. Unija je pokazala da više nema ni trunke strpljenja za Veliku Britaniju i da samo želi da se ta saga što pre završi.

Dok je ona pre dve nedelje govorila o sporazumu pred parlamentom, pre nego što je on ubedljivo odbačen, bilo je očigledno da je ona već naslućivala ishod.

U jednom trenutku je ostala bez glasa. Bilo je to podsećanje na njen govor iz 2017. godine kada je gotovo šaputala, očajnički pokušavajući da povrati glas pomoću čaše vode i tablete za grlo.

Ako je Mej mislila da će njeni članovi stranke skupiti redove oko nje u trenutku potrebe, grdno se prevarila, navodi “Njujork tajms”. Dok je govorila u utorak pre glasanja, klupe iza nje bile su napola prazne, a mnogi članovi njene partije sedeli su dalje, iza nje.

“Ovo je zaista tragično. Mej bez glasa i bez prijatelja na svojoj strani”, naveo je “Hafington post”.

Da stvar bude još gora, izgubila je i podršku naroda.

Ovog vikenda su održane masovne demonstracije na kojima je bilo više stotina hiljada protivnika Bregzita. Peticija kojom se Tereza Mej poziva da otkaže Bregzit poništavanjem pokretanja člana 50 dobila je preko pet miliona potpisa na sajtu parlamenta. Parlamentarna komisija za peticije objavila je da je stopa potpisa “najviša s kojom je sajt ikada morao da se nosi”, nakon čega se sajt u jednom trenutku i srušio.

I anketa koju je nedavno objavio list “Politiko”, sprovedena nekoliko sati nakon što je parlament po drugi put odbio njen plan, pokazuje široko rasprostranjeno nezadovoljstvo. Rezultati su pokazali da raste podrška napuštanju EU bez sporazuma, ali i novom referendumu, kao i tome da se ipak ostane u EU.

Najizrazitije je to da sada postoji jasan stav javnosti da Mej treba da podnese ostavku. Oko 50 odsto ispitanika reklo je da bi Mej trebalo da podnese ostavku, u poređenju sa samo 32 odsto koji su naveli da bi trebalo da ostane. Čak i četvrtina glasača Konzervativne stranke sada misli da bi premijer trebalo da ode, pokazuje anketa.

Za Britance nije ništa novo da gledaju premijerku kako se muči.

Njen mandat su obeležili brojni problemi od samog početka. A činjenica je da je posao dobila u veoma teškom trenutku, nakon što se narod odlučio da napustu Evropsku uniju.

Podsetimo, Mej, koja je na čelu prilično klimave britanske vlade, lično je protivnik Bregzita i zalagala se za ostanak u EU tokom žustre kampanje 2016. A upravo njoj je predat vruć krompir kada su se nakon referenduma svi najglasniji zagovarači ideje izlaska Britanije iz evrobloka zavukli u mišju rupu, na čelu sa Borisom Džonsonom, bivšim šefom diplomatije, koji je prvi u nizu odbio odgovornost da preuzme Dauning strit i stvar za koju se toliko zalagao sprovede do kraja.

Tako se Mejova našla u nezavidnoj situaciji u pokušaju da sklopi plan kojim će zadovoljiti britansku javnost (ili bar one koji su izglasali Bregzit), svoju stranku (u kojoj, pokazalo se na sinoćnjem glasanju, ima dosta protivnika) i lidere EU, koji su pokazali da neće dozvoliti Britaniji da i pored izlaska iz Unije zadrži što više olakšica koje trenutno uživa.

Prošle godine je njena stranka izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, ali je Mej ipak uspela da sastavi vladu.

U julu se njena vlada suočila sa novim mogućim padom, ali je preživela glasanje o carinskoj uniji. To je bio pokušaj konzervativnih poslanika, naklonjenih EU, da promene njenu trgovinsku strategiju posle Bregzita i zahtevaju da se Britanija pridruži carinskoj uniji, ako ne postigne dogovor o slobodnoj trgovini sa EU.

U decembru je pak preživela glasanje o nepoverenju u njenoj Konzervativnoj partiji, a zatim i u januaru glasanje o nepoverenju vladi, ali i nakon toga nikako da dobije podršku za plan o Bregzitu.

Nakon što je preživela brojne krize i dobila udarac za udarcem, čini se da se Mej tokom celog mandata kockala.

Ona se kladila da će, čekajući sam rok britanskog povlačenja iz Evropske unije, mogla da natera ostale zakonodavce da prihvate njen plan, makar samo da bi izbegli mračne alternative. Ove nedelje, čini se da je izgubila tu opkladu.

(Blic)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar