Još jedan takmac u trci za 5G tržište - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Još jedan takmac u trci za 5G tržište

Skoro svi velki proizviđači čipova za mobilne uređaje već su predstavili svoje čipove izrađene u 7nm tehnologiji. Qualcomm je najavio svoj Snapdragon 855 izrađen u 7nm procesu, dok su Apple i Huawei već predstavili A12 Bionic i Kirin 980 7nm čipsete.

Značajna poboljšanja performansi, koja procesori proizvedeni u 7nm procesu ostvaruju u odnosu na “tradicionalne” 12nm čipove, dovela su do toga da ovi čipovi postanu standard u pametnim telefonima premijum klase.

Ovom trendu sada se priklanja i Mediatek. Potpredsednik odeljenja prodaje i razvoja te kompanije Finbar Mojnihan je, u intervjuu za sajt Android Authority, najavio da Mediatek priprema novi čip.

U pitanju je čip koji će svakako predstavljati korak napred u odnosu na aktualni Helio P90, kojim će se Mediatek priključiti “7-nanometarskom društvu”.

Novi čip će biti namenjen high-end segmentu pametnih telefona, zbog čega bi trebalo da, osim svih prednosti 7nm čipova, da bude kompatabilan i sa standardima 5G mobilnih mreža zahvaljujući ugrađenom M70 5G modemu.

I čip i modem bi treblao da debituju do kraja ove godine, navodi sajt Gizmo China.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Ubisoft najavljuje Avatar: Frontiers of Pandora igru

Vanja A

Microsoft će do 2025. godine nuditi podršku za Windows 10

Vanja A

Prve fotografije narednog iPad mini tableta

Vanja A

Ostavite komentar