Još jedan takmac u trci za 5G tržište - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Još jedan takmac u trci za 5G tržište

Skoro svi velki proizviđači čipova za mobilne uređaje već su predstavili svoje čipove izrađene u 7nm tehnologiji. Qualcomm je najavio svoj Snapdragon 855 izrađen u 7nm procesu, dok su Apple i Huawei već predstavili A12 Bionic i Kirin 980 7nm čipsete.

Značajna poboljšanja performansi, koja procesori proizvedeni u 7nm procesu ostvaruju u odnosu na “tradicionalne” 12nm čipove, dovela su do toga da ovi čipovi postanu standard u pametnim telefonima premijum klase.

Ovom trendu sada se priklanja i Mediatek. Potpredsednik odeljenja prodaje i razvoja te kompanije Finbar Mojnihan je, u intervjuu za sajt Android Authority, najavio da Mediatek priprema novi čip.

U pitanju je čip koji će svakako predstavljati korak napred u odnosu na aktualni Helio P90, kojim će se Mediatek priključiti “7-nanometarskom društvu”.

Novi čip će biti namenjen high-end segmentu pametnih telefona, zbog čega bi trebalo da, osim svih prednosti 7nm čipova, da bude kompatabilan i sa standardima 5G mobilnih mreža zahvaljujući ugrađenom M70 5G modemu.

I čip i modem bi treblao da debituju do kraja ove godine, navodi sajt Gizmo China.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Uprkos problemima na PC tržištu, Intelove ambicije ostaju nepromenjene

Zeljka

ZTE predstavio Axon 40 Ultra Space Edition

Zeljka

Značajno bolji senzor kamere stiže na iPhone 15

Zeljka

Ostavite komentar