Još jedan dio Ukrajine se pripaja Rusiji? Potpisali - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Još jedan dio Ukrajine se pripaja Rusiji? Potpisali

Još jedan deo Ukrajine, uz reku Dnjepar, doneo je odluku o održavanju referenduma, kojim će se izjasniti o prisajedinjenju Rusiji.

Načelnik Zaporoške oblasti potpisao je dekret o referendumu kojim se stanovnicima pozivaju da se izjasne da li žele da se pridruže Rusiji.

Ranije je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov prokomentariosao izjavu Volodimira Zelenskog da će održavanje referenduma u južnim regionima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – prekinuti svaku mogućnost pregovora Rusije i Ukrajine.

“Zaporoška zemlja zauvek napušta Ukrajinu. Zaporoška oblast je krenula u pravcu ujedinjenja sa Rusijom i nema puta nazad. Zato režimu Zelenskog savetujem da se već sad navikne i počne da identifikuje Zaporošku oblast sa Rusijom”, rekao je Rogov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Kako javlja N1, pozivajući se na Hinu, ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontrolišu velike delove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje.

Tamošnji zvaničnici rekli su da bi mogli da organizuju referendume. Zelenski je rekao da Kijev ostaje pri stavu da neće prepustiti ni pedalj teritorije Rusiji.

„Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše“, poručio je predsednik Ukrajine.

Prema njegovom upozorenju, „ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratiće sebi bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svetom, koji će ruskoj strani očigledno u nekom trenutku trebati“.

Danas objavljeno

Nazvao Erdogana pacovom; uslijedila oštra reakcija

Vanja A

“Neprimjereno”; Ambasada Rusije u Beogradu reagovala na Hilovu izjavu

Vanja A

Upozorenje iz Ankare: “Zaglaviće se u blatu”

Vanja A

Ostavite komentar