"Još je dug put pred nama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Još je dug put pred nama”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će se razgovori Brisela sa Varšavom nastaviti kroz dijalog, ali i konkretne akcije.

”Fundamentalni stub vladavine prava je nezavisnost pravosudja, a to je suština rasprave o Poljskoj. Još je dug put pred nama.

On će biti kombinacija dijaloga, zakonske odgovornosti i konkretnih akcija kako bi se ponovo uspostavila nezavisnost pravosuđa”, poručila je Lajen.

Predsednica Evropske komisije je nakon rasprave o vladavini prava u Poljskoj, koju su neke od država čalnica pokrenule na samitu EU, ocenila da je “vladavina prava u srcu naše EU”.

“Vladavina prava osigurava međusobno poverenje, daje pravnu sigurnost širom EU i pruža jednakost kako među zemljama članicama tako i među građanima EU”, naglasila je Lajen.

On je podsetila Varšavu na presudu Evropskog suda pravde kojom se traži ukidanje disciplinskog režima za sudije u Poljskoj i vraćanje na posao nezakonito smenjenih studija.

“Očekujemo da Poljska to i uradi”, zaključila je Lajen.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar